Shpallje

Me vite të jetë vjen edhe urtësia, përvoja, pjekuria, vetëbesimi dhe vetë-pranimi, por ka disa pasoja që vijnë duke u plak që nuk janë edhe shumë të pëlqyera!

Brylat e gjunjtë është më vështirë për t’i lëvizur, janë si gri/të zbehtë, rrudhat, por edhe ndryshime në zonat më jugore të trupit, shpjegon profesori i urologjisë Brian Steiyner, duke theksuar ndryshimet e sakta në penisit duke u plakur.

Rënja / Bie / Varet

Për shkak të humbjes së masës muskulore që fillon në vitet e 30-ta të jetës dhe në mënyrë progresive vazhdon, ulja e skrotum ose scrotum është i pashmangshëm.

Skenari më i keq, por edhe më i rrallë është sindromi në të cilën scrotum bie në mënyrë të ulët që bëhet jo vetëm keq për pamje por edhe një problem funksional.

Mbledhja / Përmbledhja

Mbledhja e përhershme e penisit ndodh për shkak të fibrave joelastike ose kolagjeni eventualisht zëvendëson qelizat normale. Atë që secili mashkull mund të bëj si parandalimin më të mirë është për të parandaluar akumulimin e yndyrës në bark. Kjo do të thotë dhe për të shmangur një bark duke pirë birra e duke ngrënë tej mase.

– Për çdo 10 kg të humbura, shtohet penisi për 1 centimetër efektiv në gjatësi – thekson Steiyner duke shpjeguar se trashësia i pengon edhe funkcionimit e gjatsisë së penisit.

Lakimi

Duke u plak mashkulli, tek ai përmbledhet një tërësi e indeve të vjetra, por kjo ndodh edhe në penis për shkak të lëndimeve të padëmshme, por të përsëritura, më shpesh shkaktohet nga seksi dhe sporti. Prandaj, me mbi 50 për qind e burrave ndodh lakimi i penisit. – Në të 60-at dhe 70-at lakimi bëhet më i dukshëm – thotë Steiyner.

Jofunkcionaliteti i erekcionit / Nuk çohet

Mos çuarja e penisit vjen si rezultat i furnizimit më të paktë me gjak të organeve apo qarkullimit të rëndë të gjakut. Mund të thuhet edhe pamundësi për të mbajtur erekcionin ose për të arritur çuarjen, paaftësia për të arritur orgazmë (nuk derdhet)…

Kjo prek çdo të tretin mashkull më të vjetër se 50 vjeç, dhe parandalimi më i mirë është një mënyrë jetese të shëndetshme me peshë të moderuar dhe stërvitje të rregullt. Gjithashtu, është thelbësore për të ruajtur nivelet normale të presionit të gjakut dhe sheqerit në gjak, e gjithashtu për të mjekuar gjendje të tilla.

Rreziku më i madh

Inflamacion i prostatës është sëmundja më e zakonshme të meshkujt, e cila karakterizohet nga vizita të rregullta dhe të shpeshta në WC, një ndjenjë të fshikëzës së zbrazur dhe të ngjajshme.

Simptoma të tilla lajmërohen mu te inflamacioni i prostatës, por në qoftë se infektimi nuk trajtohet, mund të shkaktojë inflamacion kronik dhe janë rreziqet më të mëdha të zgjerimit të prostatës dhe kancerit.

Është e nevojshme që t’i kushtohet vëmendje prostatës tuaj me rroba të ngrohta dhe vizita të rregullta në tualet, por edhe vizita mjeksore, veçanërisht kontrolli mjeksor për kancer të prostatës PSA.