© Wavebreakmedia/depositphotos
© Wavebreakmedia/depositphotos
Shpallje

Gjatë natës do të donim të flinim në mënyrë qetë dhe të rimarrim energji. Megjithatë, është e vështirë për të gjetur një person i cili kurrë nuk ka hasur disa ndjesi të çuditshme dhe të pakëndshme që shoqërojnë gjumin.

“Bright Side” vendosi t’ju tregojë për përvojat e tilla, të cilat mbeten një mister për shkencën deri më sot, shkruan GazetaOra.com

Paraliza e gjumit

© Henry Fuseli/wikipedia
© Henry Fuseli/wikipedia

Çfarë ndjeshmërije ka: Personi zgjohet gjatë natës dhe nuk mund të lëvizë. Shtuar në këtë janë halucinacione të frikshme dhe një ndjenjë se ka dikush tjetër në dhomë. Në antikitet, kjo ndjenje gjumi/nate ishte i lidhur me ligësitë e shpirtrave të këqij.

Pse ndodh: Normalisht, kur bijmë në gjumë, ne jemi të paralizuar kështu që ne nuk mund të ecim të fjetur dhe gjëra të tilla. Me paralizimin e gjumit, muskujt tanë “fiken” kur truri është i zgjuar.

Përafërsisht 7% e popullsisë kanë përjetuar paralizë gjumi së paku një herë (burimi). Ata thonë se kjo ka më shumë gjasa kur fle në shpinë.

Hallucinacione hipnagogjike

© demian/depositphotos © maxpixel © HypnoArt/pixabay © Michael Day/wikipedia
© demian/depositphotos © maxpixel © HypnoArt/pixabay © Michael Day/wikipedia

Çfarë ndjeshmërije ka: Kur një person është në prag të fjetjes, por ende zgjuar, ai sheh fotografi të çuditshme para syve të tij. Shpesh këto janë fytyra të frikshme dhe krijesa fantastike.

Pse ndodh kjo: Kjo është një nga disa lloje të hallucinimit që mund të kenë njerëzit e shëndoshë mendërisht. Fëmijët kanë më shpesh (burimi), gjë që mund të jetë arsyeja pse ata nuk duan të shkojnë në gjumë. Halucinacione të tilla mund të jenë për shkak të stresit ose thjesht një imagjinatë të mirë. Ato gjithashtu mund të shfaqen nëse shkoni në shtrat të dehur.

Folja gjatë gjumit

© Maridav/depositphotos
© Maridav/depositphotos

Çfarë ndjeshmërije ka: Zakonisht, personi që vuan nga Somnilogjia (një term ekstravagant për foljen në gjum) nuk ka ide është fuke folur në gjum. Ky kusht nuk është absolutisht i rrezikshëm psikologjikisht, edhepse një person me një problem të tillë mund të shqetësohet sepse mund të nxjerrë sekretet e veta dhe të tjerët përreth të mësojnë sekretet e personit që fol në gjum.

Pse ndodh: Burrat dhe fëmijët janë më të prirur ndaj foljes në gjum (burimi), dhe arsyeja është stresi. Psiqika e personit po përpiqet të rezistojë atë që ai ose ajo nuk pajtohet në realitet (zgjuar).

Një ëndërr brenda një ëndrre

© ergregory/depositphotos
© ergregory/depositphotos

Çfarë ndjeshmërije ka: Personi sheh një ëndërr, pastaj zgjohet, por gjëra të çuditshme vazhdojnë t’i ndodhin atij. Rezulton se ai thjesht ëndërronte se ai u zgjua. Kjo është eksploruar në filmin Inception. Pas suksesit të filmit, shumë njerëz raportuan se kishin përjetuar këtë fenomen.

Pse ndodh: Esotericistët besojnë se nëse keni një ëndërr të tillë, kjo tregon predispozicionin tuaj ndaj praktikave shpirtërore. Shkenca zyrtare nuk mund të shpjegojë se pse ndodh kjo.

Ecja në gjum

© elchonok/depositphotos
© elchonok/depositphotos

Çfarë ndjeshmërije ka: Kjo gjendje është e kundërta e paralizës së gjumit – vetëdija është në gjumë, por paraliza e muskujve nuk ndodh. Në gjumin e tyre, njerëzit mund të ecin, të pastrojnë ose të largohen nga shtëpia, e cila shpesh është shumë e rrezikshme. Në mëngjes, ata nuk mbajnë mend asgjë.

Pse ndodh: Somnambulizmi ndodh në rreth 4.6-10.3% të popullsisë, më shpesh preken fëmijët (burimi). Shkaku është ende i panjohur, siç janë edhe metodat e trajtimit.

Sindromi i kokës shpërthyese (që ekplodon)

© Flydragonfly/depositphotos © peakpx
© Flydragonfly/depositphotos © peakpx

Çfarë ndjeshmërije ka: Personi zgjohet nga një ndjesi shpërthimi me zë të lartë ose një duartrokitjeje. Nganjëherë tingulli duket shurdhues. Mund të shoqërohet nga një lëvizje në rritje ose një blic. Fenomeni nuk është i rrezikshëm, por i frikëson njerëzit. Disa mendojnë se kanë pasur një goditje në tru.

Pse ndodh kjo: Kjo ndodh kur, për ndonjë arsye, ekziston një rritje e aktivitetit nervor në fushat e trurit përgjegjës për përpunimin e zërit (burimi). Ndonjëherë sindromi shoqërohet me pagjumësi ose ndryshim kohe të orës në fluturime të largëta.

Pushim i përkohshëm i frymëmarrjes – Apnea në gjum

© innovatedcaptures/depositphotos © Habib M’henni/wikimedia
© innovatedcaptures/depositphotos © Habib M’henni/wikimedia

Çfarë ndjeshmërije ka: Apnea e gjumit është një ndalesë e papritur e frymëmarrjes në një ëndërr. Si rezultat personi zgjohet. Cilësia e gjumit zvogëlohet, truri përjeton mosushqim me oksigjen, dhe bëhet e vështirë të vazhdohet gjumi. Presioni arterial gjithashtu luhatet gjatë një sulmi, i cili mund të shkaktojë probleme në zemër.

Pse ndodh: Gjatë gjumit, muskujt e faringut çlodhen (muskujt në fyt që ngrehen dhe lëshohen kur përtypemi), gjë që nganjëherë çon në bllokimin e rrugëve të frymëmarrjes. Mbipesha, pirja e duhanit dhe mosha e vjetër rrisin rrezikun. Fakti zbavitës në një botë ankthi: mund ta zbutni duke luajtur didgeridoo, një instrument australian me erë (burimi).

Ëndrrat e përsëritura

© Khakimullin/depositphotos
© Khakimullin/depositphotos

Çfarë ndjeshmërije ka: Ndoshta të gjithë kemi pasur ëndrra të çuditshme të përsëritura, të cilat vazhdimisht riprodhojnë të njëjtën komplot.

Pse ndodh? Psikologët besojnë se truri ynë përdor ëndrra të tilla për t’i kushtuar vëmendje diçkaje që nuk e kemi vërejtur në jetën tonë të përditshme. Këto tregime do të kthehen derisa situata të zgjidhet (burimi).

Rënia në krevat

© Christin_Lola/depositphotos © georgeburba/depositphotos
© Christin_Lola/depositphotos © georgeburba/depositphotos

Çfarë ndjeshmërije ka: Ndonjëherë ndihemi sikur ne jemi hedhur në shtrat nga lart. Ne fluturojmë dhe zgjohemi. Ndonjëherë para kësaj, ne ëndërrojmë se po fluturojmë ose pengohemi dhe rrëzohemi – një ndjenjë tepër e pakëndshme.

Pse ndodh: Fjetja është e ngjashme me vdekjen – rrahjet e zemrës dhe frymëmarrja ngadalësohen, tensioni i muskujve zvogëlohet. Truri “merr frikë”, e percepton këtë si një vdekje të vërtetë, dhe kontrollon nëse personi është i gjallë, duke dërguar impulse tek muskujt.

Përvoja jashtë trupit

© Wavebreakmedia/depositphotos
© Wavebreakmedia/depositphotos

Çfarë ndjeshmërije ka: Ky është një fenomen neuropsikologjik gjatë së cilës një person, gjysmë-gjumë dhe gjysmë i zgjuar, e sheh veten nga një vend jashtë trupit të tij. Për mistikët dhe okultistët, kjo konfirmon ekzistencën e shpirtit.

Pse ndodh: Fenomeni është shumë vështirë për t’u studiuar. Ndërsa shkencëtarët e dijnë se ekziston iluzioni për të dalë nga trupi, nuk është e qartë se si funksionon dhe pse lind. Është gjithashtu e paqartë se si të merren me këtë. Megjithatë, disa e dijnë se si të hyjnë qëllimisht në këtë gjendje. Ata e bëjnë këtë për të zgjeruar kufijtë e aftësive të tyre të diturisë.

Iluminizmi i papritur gjatë gjumit

© Генрих фон Ангели/wikipedia © Иван Николаевич Крамской/wikipedia © Sheila Joseph/flickr © Moebius1/wikimedia
© Генрих фон Ангели/wikipedia © Иван Николаевич Крамской/wikipedia © Sheila Joseph/flickr © Moebius1/wikimedia

Çfarë ndjeshmërije ka: Ndonjëherë nuk mund të gjejmë një zgjidhje për një problem për një kohë të gjatë, dhe kështu ne vazhdimisht mendojmë për të. Dhe pastaj, në një ëndërr, truri na jep një çelës. Tani pjesa më e rëndësishme është ta mbani mend atë.

Dmitri Mendeleev, një kimist rus, ishte i fiksuar me krijimin e një tabele periodike të elementeve – dhe pastaj e pa atë në një ëndërr. Diçka e ngjashme ka ndodhur me kimistin August Kekulé kur ai ëndërronte për një formulë për benzinë.

Pse ndodh: Ndonjëherë nënndërgjegjshmëria jonë tashmë e di përgjigjen, megjithëse ende nuk ka arritur vetëdijen. Gjatë gjumit, nënndërgjegjja është më aktive dhe mund të ofrojë njohuri. Gjumi është i thellë, por nganjëherë vjen me gjallërime edhe më të thella.

Shikimi i fotografive është mundësuar nga: Spectral/depositphotos
Artikulli është përkthyer nga GazetaOra.com nga Bright Side