Shpallje

Feja ende luan një rol të rëndësishëm në shoqërinë tonë.

Cilado qoftë ndjenja dhe besimi juaj personal, kjo është e pamohueshme. Nëse qeverisja e busullave morale të besimtarëve të palëkundur, ose duke shkaktuar një debat të furishëm midis kritikëve, feja mbetet tepër e ndikueshme në kulturën moderne.

Pa dyshim, feja siguron një bazë morale mbi të cilën fetë mund të ndërtojnë jetën e tyre, një kod sjellje pothuajse, që, duke u ndjekur, jep siguri për një jetë më të mirë.

Natyrisht, kritikët mund të vënë në pikëpyetje idenë se feja si një qështje e gjerë mund të pretendojë të ketë një epërsi morale mbi jobesimtarët, veçanërisht historikisht.

Në të gjendet thelbi i fesë në shekullin 21. Debatimi me pasion dhe tregimi i aftësiva, shpesh edhe të pambështetura në fakte aktuale ndez emocione të forta nga të dyja anët e gardhit.

Ndërkohë, studime të reja kanë bërë disa vëzhgime interesante mbi tiparet e personalitetit të personave fetarë dhe jofetar, pasi kanë intervistuar 900 individë në përpjekje për të konstatuar karakteristikat që tentojnë të informojnë dogmatizmin.

Studimet pohojnë se individët fetarë shfaqën një tendencë më të lartë që t’i përmbaheshin besimeve të tyre pavarësisht nga prova të kundërta, njofton GazetaOra.com ndoshta për shkak të pikëpamjeve të tilla që lidhen ngushtë me ndjenjën e tyre të moralit.

Hulumtimet i përshkruan individët dogmatikë si të vendosur në besimin e tyre edhe përballë këshillave të ekspertëve për të kundërtën, kryesisht sepse një besim i tillë ka “rezonancë emocionale”.

Në anën tjetër, ateistët mund të “luftojnë” pozitivisht besimin, sepse truri i tyre “dominon nga mendim analitik”, shkruan “the Independent”, përcjell GazetaOra.com.

Hulumtimi u krye nga Universiteti Case Western Reserve në Ohajo. Anthony Jack, një bashkëautor i gjetjeve, shpjegon;

“Rezonanca emocionale i ndihmon njerëzit fetarë që të ndihen më të sigurt – sa më korrektësi morale që ata shohin në diçka, aq më shumë afirmon mendimin e tyre.

“Për dallim, shqetësimet morale nuk shpërqëndron sigurinë e jofetarëve.

Ndërkohë, PhD studenti Jared Friedman, një bashkëautor i hulumtimit, zgjerohet në gjetjet;

“Sugjerohet që individët fetarë mund të kapen pas besimeve të caktuara, veçanërisht ato që duken në kundërshtim me arsyetimin analitik, sepse ato besime rezonojnë me ndjenjat e tyre morale”.

Në anën tjetër, ndërkohë që mendimi analitik mund të konsiderohet si një tipar pozitiv personaliteti, ateistë të vendosur “mund të kenë mungesën e mendimit për të parë ndonjë gjë pozitive rreth fesë”, thotë Jack, “Ata vetëm mund të shohin se kjo është në kundërshtim me mendimin e tyre shkencor dhe analitik”.

Hulumtimi, i botuar në Journal of Religion and Health, arrin në përfundimin se mendjet e individëve fetarë u “dominuar nga ndjeshmëria”, homologët e tyre ateistë ishin mbizotërues të mendimtarëve analitikë, shkruan “the Independent”.

Të anketuarit përfshinin ata të krishterë, muslimanë, hindu, budistë, hebrenj dhe 19 fetë e tjera, si dhe ateistët. Më tej është sugjeruar që gjetjet e studimeve mund të jenë “gjerësisht të zbatueshme” për çështje të veçanta që frymëzojnë veçanërisht debatin e pasionuar, siç është politika dhe ndryshimet klimatike.

Në të vërtetë, Anthony Jack tërhoqi paralele me fushatën zgjedhore të Donald Trump, e cila arriti me sukses “t’u bëjë thirrje anëtarëve të bazës së saj duke injoruar faktet”, duke mbledhur një përgjigje të fortë emocionale nga përkrahësit e tij.