Shpallje

Gjithmonë duke u vonuar? Pavarësisht nga synimet tuaja më të mira, ju mbërrini gjithmonë, të paktën 10 minuta pas kohës që ju thoni .

Të vonuarit kronike nuk është diçka e pamendë ose “fat i keq në autobus”, është një profil personaliteti, sipas hulumtimeve.

Ekzistojnë tipare të shumëfishta të karakterit që kontribuojnë në vonesën e përsëritur të një personi, duke përfshirë disa që mund të mos jenë nën kontrollin tuaj transmeton “Zëri.info”

Por kjo nuk do të thotë që problemi i kohës është një strukturë që do të zgjasë përgjithmonë.

Nëse mund të identifikoni se çfarë është prapa vonesës, ka shumë që mund të bëni për të.

Në fund të fundit, askush nuk dëshiron të jetë personi i cili gjithmonë arrin të fundit.

Ju mund të jeni duke bërë shumë gjëra në të njëjtën kohë

Koha fluturon kur jeni duke ballafaquar me sende të shumta.

Një studim i vitit 2003 që shqyrtoi zakonet e punonjësve të metrosë të Nju Jorkut zbuloi se ata që kishin detyra të shumëfishta kishin më shumë gjasa të vonoheshin për punët e tyre sesa ata që përqendroheshin një aktivitet të vetëm në të njëjtën kohë.

Kjo mund të jetë për shkak të një fenomeni të njohur si metakognition ose një ndërgjegjësim për atë që po bën (në rast të vonesës mund të jetë një ndërgjegjësim nëse jeni duke bërë atë që ju duhet për t’u siguruar që jeni në kohë).

Detyrat e shumëfishta zakonisht e bën më të vështirë të ketë metakognicion, raportoi Business Insider, transmeton tutje “Zëri.info”

Si ta rregulloni: Caktoni alarme ose përkujtesa kështu që ju mund të qëndroni në rrugën e duhur nëse hutoheni.

Ora juaj e brendshme mund të jetë ndalur.

Ora jonë të brendshme mund të ndihmojë me rregullimin e kohës, sipas Krauss-Whitbourne.

Dhe nëse jeni gjithmonë vonë, busulla juaj nuk është e besueshme.

Një studim i vitit 2016 zbuloi se vonesa kronike mund të rrjedhë nga ajo që quhet memoria perspektive e bazuar në kohë, e cila është një funksion i kujtesës i shkaktuar nga një çelës kohor (si për shembull, për të parë një shfaqje televizive në orën 9 të mëngjesit çdo javë).

Studimi i matur nga TBPM u ka dhënë pjesëmarrësve detyra si kompletimi i një figure me bashkim pjesësh figure, duke u thënë atyre që ta përfundonin atë në një kohë të caktuar, gjë që kërkoi që ata të rrinë vetë në mënyrë që të mund të kryejnë detyrat e kryera.

Pjesëmarrësve iu dha mundësia për të kontrolluar kohën kur ata po punonin. Sidoqoftë, eksperimenti u krijua në një mënyrë që e bënte të pamundur që ata të kontrollonin pasi që ishin aq të zhytur në detyrat e tyre trasnmeton tutje “Zëri.info”

Për pjesën më të madhe, studimi gjeti se njerëzit mbështeteshin në orën e tyre të brendshme për të rregulluar kohën e tyre – dhe ata që ishin në gjendje të plotësonin detyrat kishin një trajtim më të mirë në orën të brendshme dhe një perceptim më të mirë të kohës.

Si ta rregulloni: Punoni për përsosjen e përkufizimit tuaj të kohës.

Bëni një përpjekje për të qenë kritiku juaj më i mirë kur bëhet fjalë për menaxhimin e minutave tuaja. Ka edhe detyra që mund të bëni për të ndihmuar të mprehni ndjenjën tuaj të kohës, tha Krauss-Whitbourne.

Ju keni një personalitet të “Tipit B”

Studimet sugjerojnë se ata që zakonisht vonë tentojnë të nënvlerësojnë kohën e tyre – dhe personaliteti mund të jetë fajtori.

Hulumtimet tregojnë se ata që shfaqin sjelljen e tipit B, ose tipin i personalitetit që është i njohur për të qënit më i shtruar, mund të kenë një perceptim të gabuar të orës.

Si ta rregulloni: praktikoni ndjeshmërinë

Është krejtësisht mirë që të kemi një personalitet të shtruar (ka edhe përfitime prej tij!),

Por është e rëndësishme që të mos jeni aq të relaksuar saqë nuk i konsideroni të tjerët në proces.

Provoni të shtoni më shumë minuta në vlerësimin tuaj të orarit, Krauss-Whitbourne rekomandon – dhe bëni atë për njerëzit që takoni.

“Paramendoni se jeni gjithmonë duke pritur për dikë tjetër”, tha ajo. “Është irrituese për ju dhe për këtë arsye irriton të tjerët”.

Më së shumti, duke përfshirë disa zakone të reja të jetesës në rutinën tuaj për t’iu parandaluar juve që të vraponit, mund të përfitoni ju më shumë në një periudhë afatgjatë, shpjegoi Krauss-Whitbourne.

Sidomos kur bëhet fjalë për mirëqenien tuaj.

“Ndjenja se jeni gjithmonë vonë, kontribuon niveleve të stresit dhe kjo është gjithashtu e keq për shëndetin tuaj”, tha ajo. “Pra përpiquni të ndryshoni, edhe nëse mendoni se është e pashpresë”.

Nuk është asgjë herë shumë vonë për të mos u vonuar./Zëri.info/