Shpallje

Ndryshimi i orës çdo pranverë dhe çdo vjeshtë së shpejti do të jetë një gjë e së kaluarës pasi Parlamenti Evropian votoi pak ditë më parë në favor të mbajtjes së të njëjtës kohë gjatë gjithë vitit. Megjithatë, rezoluta nuk është detyruese

Rezoluta e miratuar përfshin studimin e Shërbimit Kërkimor Evropian të tetorit 2017, duke mos arritur gjithsesi në ndonjë rezultat përfundimtar, por që tregon ekzistencën e efekteve negative te shëndeti i njeriut.

Një numër iniciativash qytetare kishin nxjerrë në pah gjithashtu shqetësimet e qytetarëve për ndryshimin e orës që ndodh çdo fund marsi dhe fund tetori.

Rezoluta gjithashtu thekson se është vendimtare të mbahet një regjim kohor i unifikuar i BE.

Prandaj, i bëri thirrje Komisionit Evropian të kryejë një vlerësim të plotë të marrëveshjeve të kohës së verës dhe, nëse është e nevojshme, të dalë me një propozim për rishikimin e tij.

Zëdhënësi i MEP, Sean Kelly, i cili ka bërë fushatë për ndryshimin, i tha medies: “Jam shumë i kënaqur që pas viteve të diskutimeve, propozimi ynë u debatua dhe u votua sot në parlament dhe se parlamenti pranoi propozimin tonë për t’i kërkuar Komisionit Evropian të paraqiste një rekomandim që ne do t’i jepnim fund ndryshimit të orës”.

Ai tha se ndryshimi erdhi gjatë Luftës së Parë Botërore dhe kishte për qëllim të ndihmojë me kursimin e energjisë, por treguesit bëjnë me dije se kursime të tilla nuk kanë ndodhur dhe se ndryshimi ka efekt negativ te njerëzit por edhe te kafshët.

Shtetet anëtare do të ishin të lira të vendosnin; ata mund të zgjedhin të mbajnë kohën e verës ose t’i japin fund asaj.

Zvogëlimi i kohës së verës do të rezultojë në radhë të parë gjatë gjithë vitit (koha e dimrit), e cila sipas përkufizimit përfshin mbrëmje të errëta në pranverë dhe verë.

Për të fituar gjatë gjithë vitit, vendet anëtare teknikisht duhet të ndryshojnë zonën kohore.

“Megjithatë, aranzhimet kohore kombëtare të pakoordinuara do të mundë të kishin pasoja negative në tregun e brendshëm (BE)”.

Komisioni Evropian deri më tani ka ofruar një përgjigje jo-deklaruese, nëse jo refuzuese.

Komisioneri i Transportit Violeta Bulc tha se përfitimet për shëndetin e njeriut që rezultojnë nga dita më e gjatë duhet të merren në konsideratë dhe se oreksi në kryeqytetet kombëtare të BE për të ndryshuar legjislacionin aktual ishte i kufizuar.