Derisa në mbarë botën marihuana po legalizohet shumë e më shumë, kanë filluar disa hulumtime se a dëmton trurin më shumë marihuana apo alkooli.


Shkencëtarët në Universitetin e Kolorados Boulder zhvilluan një përmbledhje të të dhënave ekzistuese të imazhit që shikojnë efektet e alkoolit dhe marihuanës, ose kanabisit, në tru.

Gjetjet e tyre lidhen me konsumimin e alkoolit me ndryshime afatgjata në strukturën e lëndës së bardhë dhe lëndës gri në tru.

Sidoqoftë, përdorimi i marihuanës nuk kishte efekt të rëndësishëm afatgjatë në strukturën e trurit.

Udhëheqësi i studimit Rachel Thayer, i Departamentit të Psikologjisë dhe Neurosciences në Universitetin e Kolorados Boulder, dhe kolegët çdo muaj raportuan rezultatet e tyre në revistën Addiction.

Është vlerësuar se rreth 22.2 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuara kanë përdorur marihuanë gjatë muajit të kaluar, duke e bërë atë “drogën ilegale më të zakonshme” në vend.

Megjithatë, në të gjithë SHBA-të, gjithnjë e më shumë po legalizohet për qëllime mjekësore dhe rekreative. Si rezultat i këtij legjislacioni që po ndryshon, kërkuesit po përpiqen të gjejnë më shumë informacion se si mund të përfitojnë nga marihuana shëndetësore, si dhe dëmet që mund të shkaktojnë.

Vitin e kaluar, për shembull, Medical News Today raportoi për një studim që lidh përdorimin e marihuanës me një rrezik më të madh të psikozës tek adoleshentët, ndërsa një tjetër studim pohoi se droga është “më e keqe se cigaret” për shëndetin kardiovaskular.

Në anën tjetër të monedhës, studiuesit kanë gjetur se cannabinoids – të cilat janë komponimet aktive në marihuanë – mund të ndihmojnë për të parandaluar migrenën, dhe një studim më i fundit lidhur me përdorimin e marihuanës për një shtim të jetës seksuale.

Marijuana apo alkooli: Cila është më e keqe?

Për këtë studim të fundit, Thayer dhe kolegët kërkuan të mësojnë më shumë se si përdorimi i marihuanës ndikon në tru.

Bashkë-autori i studimit Kent Hutchison, gjithashtu i Departamentit të Psikologjisë dhe Neurosciencës, vëren se deri më sot, studimet që kanë hetuar këtë shoqatë kanë prodhuar rezultate të përziera.

“Kur i shihni këto studime që bëhet ndër vite,” shpjegon ai, “ju shihni se një studim do të raportojë se përdorimi i marihuanës lidhet me një zvogëlim të vëllimit të hipokampusit. Ndërkohë studimi i ardhshëm vjen dhe thotë se përdorimi i marihuanës është i lidhur me ndryshimet në tru i vogël […]. ”

“Çështja është se nuk ka qëndrueshmëri në të gjitha këto studime sa i përket strukturave aktuale të trurit”.

Me qëllim të mbylljes së hendekut mbi këtë mospërputhje, hulumtuesit kryen një analizë të re mbi të dhënat ekzistuese të imazhit të trurit. Ata kanë shikuar se si përdorimi i marihuanës ndikon në materien e bardhë dhe në lëndën gri në tru, dhe se si efektet e tij krahasohen me një “drogë” tjetër që ne jemi mësuar me: alkoolin.

Materiali gri është indi në sipërfaqen e trurit që përbëhet kryesisht nga trupa të qelizave nervore. Materia e bardhë është indeksi më i thellë i trurit që përmban fibra nervore të mielinizuara, të cilat janë degë që dalin nga qelizat nervore që transmetojnë impulse elektrike në qeliza dhe inde të tjera.

Ekipi vëren se çdo reduktim në madhësinë e materies së bardhë ose gri ose humbje në integritetin e tyre mund të çojë në dëmtime në funksionimin e trurit.

“Alkooli, ne dijmë se është e keqe për trurin për dekada,” vëren Hutchison. “Por për kanabis, ne dimë aq pak.”

Përdorimi i marihuanës nuk pati ndikim

Studimi përfshinte imazhet e trurit të 853 të rriturve të cilët ishin të moshës ndërmjet 18 dhe 55 vjeç dhe 439 adoleshentë në moshën 14 dhe 18 vjeç. Sio shkruan “Medical News Today” e përcjell GazetaOra.com të gjithë pjesëmarrësit ndryshonin në përdorimin e tyre të alkoolit dhe marihuanës.

Studiuesit zbuluan se përdorimi i alkoolit – sidomos në të rriturit që kishin pirë për shumë vjet – shoqërohej me një zvogëlim të vëllimit të lëndës gri, si dhe një reduktim të integritetit të lëndës së bardhë.

Përdorimi i marihuanës, megjithatë, duket se nuk ka ndikim në strukturën e lëndës gri ose të bardhë në adoleshentët ose të rriturit.

Bazuar në këto zbulime, studiuesit besojnë se alkooli i pijshëm ka gjasa të jetë shumë më i dëmshëm për shëndetin e trurit sesa përdorimi i marihuanës.

“[…] Derisa marihuana mund të ketë edhe disa pasoja negative, definitivisht nuk është aspak pranë pasojave negative të alkoolit”. ~ Kent Hutchison

Kur është fjala për përfitimet e mundshme të përdorimit të marihuanës, megjithatë Thayer dhe ekipi i saj theksojnë se juria është ende jashtë, dhe hulumtime të mëtejshme nevojiten për të arritur disa përfundime.