Shpallje

Njerëzimi ka qenë duke shikuar në hapësirë ​​për disa kohë tani, por shkencëtarët ende nuk kanë gjetur ndonjë dëshmi që jeta inteligjente ekziston në qafën tonë të pyjeve kozmikë. Universi është, sigurisht, i madh, kështu që normalisht supozojmë se paaftësia jonë për të zbuluar qytetërimet e huaja është për shkak të faktit se ata janë shumë larg. Një raport i ri i studiuesve në Universitetin e Cadizit në Spanjë sugjeron që ndoshta ky nuk është rasti, duke treguar një mundësi shumë të ndryshme: Ne jemi thjesht të verbër për ekzistencën e tyre.

Shkencëtarët njerëzorë kanë një tendencë të pafat për të kërkuar qytetërime të huaja që janë, koxha, njerëzore. Ky nocion i paracaktuar se jeta, siç e dimë, ekziston diku tjetër mund të pengojë aftësinë tonë për të zbuluar jetën e huaj që fshihet në sytë e thjeshtë, shpjegon studimi, shkruan News York Post e transmeton GazetaOra.com

Puna, e cila u botua në revistën Acta Astronautica, diskuton mundësinë e ekzistencës së jetës së huaj në një mënyrë që njerëzit nuk mund të kuptojnë fare fjalë për fjalë. Është e frikshme dhe interesante të imagjinohet, por kjo ka një kuptim të mirë kur pezullon mosbesimin tuaj për një moment.

“Ajo që ne po përpiqemi të bëjmë me këtë diferencim është të mendojmë për mundësitë e tjera,” shpjegon Gabriel de la Torre, një neuropsikolog që bashkë-drejtoi studimin. “Për shembull, qeniet e dimensioneve që mendjet tona nuk mund ta kuptojnë; ose inteligjenca të bazuara në materie të errëta ose energji, të cilat përbëjnë gati 95 përqind të universit dhe të cilat ne po fillojmë të shohim. Ekziston edhe mundësia që ekzistojnë universet e tjerë, siç tregojnë tekstet e Stephen Hawking dhe shkencëtarëve të tjerë. ”

Për të provuar se njerëzit janë shpesh të gabuar nga pritjet e tyre, hulumtuesit zhvilluan një eksperiment ku u kërkuan 137 njerëzve për të përcaktuar nëse strukturat dhe tiparet në një numër të fotografive ajrore ishin ose të krijuara ose të natyrshme. Në një nga fotografitë, kërkuesit fshehnin një imazh të vogël të një gorile për të parë nëse subjektet do ta vërrejnë. Pjesëmarrësit bënë siç u thanë, por shumë prej tyre e humbën plotësisht gorillën thjesht sepse ata nuk po e kërkonin atë në mënyrë specifike.

Ekipi e quan këtë paragjykim të paqëllimtë, verbëri e pavetëdijshme dhe ata sugjerojnë se një fenomen i ngjashëm mund të ndodhë me astronomët dhe komunitetin shkencor në një shkallë më të madhe. Thënë thjesht, nëse nuk e dimë se çfarë duhet të kërkojmë, nuk ka gjasa që të gjejmë fare, çka është pikërisht ajo që ka ndodhur deri në këtë pikë në kërkim të jetës së huaj.