Athina po përballet me një nga rastet më të rrezikshme të zjarrit, që ka përfshirë lagje të tëra të kryeqytetit grek dhe ka djegur e shkatërruar shumë banesa.

Deri tani raportohen mbi 75 persona të vdekur, qindra të plagosur dhe po kaq të humbur, për të cilën nuk dihet asgjë ende.

Shumë vende të botës kanë shprehur solidaritertin dhe gatishmërinë e tyre për të ndihmuar Greqinë në përballimin e kësaj situate, ndërsa pak orë më parë ka reaguar edhe kryeministri Alexis Tsipras.

Ai ka njoftuar 3 ditë zie kombëtare për të humburit në tragjedi dhe ka bërë thirrje që njerëzit të mobilizohen e solidarizohen, për të përballuar këët moment “të patreguar më parë për Greqinë”.

Ja fjala e plotë e Alexis Tsipras:
Nuk ka fjalë për të përshkruar ndjenjat e të gjithëve ne, në momente të tilla. Vendi jeton një tragjedi të patreguar më parë, pasi janë humbur dhjetëra jetë njerëzish dhe kjo është e padurueshme për të gjithë. Më shumë për familjet që humbën të dashurit e tyre, por edhe për ata prej nesh që janë në pozita përgjegjësie.

Për ata që kuptojnë se nuk ka asgjë më të çmuar sesa jeta e njeriut. Sot Greqia është duke mbajtur zi dhe në kujtesën e atyre që kanë humbur jetën, shpallim një zi kombëtare tre-ditore. Por ne nuk duhet të lejojmë që zia të na mposhtë, për shkak se këto kohë orë luftarake, uniteti, guximi dhe mbi të gjitha solidariteti.

Sepse vetëm kështu, së bashku, mund të qëndrojmë kundër tragjedisë. Greqia po përjeton një test të madh. Tani është koha e mobilizimit dhe luftës. Lufta për të shpëtuar atë që mund të shpëtohet. Lufta për të mundur zjarrin. Gara për të gjetur të zhdukurit.

Mos mbaj zi për jetën tjetër dhe zbut dhimbjen e atyre që janë goditur. Me respekt absolut dhe mirënjohje të thellë për zjarrfikësit tanë, që po bëjnë një luftë heroike të pabesueshme, për shpëtuesit e EKAB dhe për burrat dhe gratë e Forcave të Armatosura, Rojat Bregdetare dhe policia që dje i shpëtuan qindra jetë njerëzish.

Me respekt të pamasë për mijëra vullnetarë që janë aktualisht të pranishëm në pjesën e përparme të fronit, dua të angazhohem se asgjë dhe askush nuk do të harrohet.

Asgjë dhe askush nuk do të lihet i pafuqishëm, pa ndihmën e shtetit, por mbi të gjitha, asgjë nuk do të mbetet pa përgjigje.

Së fundmi, dëshiroj të falënderoj ngrohtësisht të gjithë liderët e huaj që kanë shprehur solidaritetin e tyre dhe kanë ofruar ndihmë për të përballuar këtë moment. Greqia po kalon një nga momentet më të vështira. Me unitet dhe besim në forcat tona, ne do të qëndrojmë të pathyer.

SPONZORIZIM: Për shpallje të vogla që nga viti 2000, vizitoni www.SHPALLJE.biz