Politike është një koncept mjaft abstrakt

Ali Hertica

Te Velde ishte i pari në Holandë në fushën e kulturës politike .Çfarë është kultura politike saktësisht? Te Velde shpjegon se ka disa përkufizimet e termit, por ai është më në shtëpi me përkufizimin antropologjik. Sa më shumë që një tendosje antropolog i njohur në disa studime të veçanta të zonës, si Te Velde shikon në fusha të ndryshme të politikës, të tilla si parlamenti, palët dhe marrëdhëniet në mes të politikanëve dhe votuesve. Ai prandaj pyetje si mund politikanët te merren me rregullat pak a shumë joformale që zbatohen në politikë siq esht tek ne ne kosov, ose si për të bindur deputetët te jen te bashku . Ç’është një fjalim të mire te shtetit dhe parlementit dhe pse? Kur duhet te bëhet një çrregullt debat dhe kur jo….

Për t’iu përgjigjur të gjitha këtyre pyetjeve ne mund të shikoi një rregullat zyrtare, duke përfshirë rregullat e procedurës, por jo gjithashtu ku mund të pyes veten se çfarë mbizotërimi është bindja e pashprehur dhe rregullat. Këto lloj të pyetjeve mund të kërkoim në funksionimin e parlamentit apo të mënyrës të cilido politikanë dhe mbështetësit ku bashkëveprojnë, dhe ne gjithashtu mund të shikonim në të partitë politike. Ajo është bë që njerëzit të ndihen si në shtëpin e tyre në një parti?

Pikëpamja klasik është që, për akordimin e një zgjedhësi të punës në atë parti, sepse ai beson se partia që ai e përfaqëson në interesin më të mirë dhe për shkak se ideologjia e partia e mban atë . Por, Te Velde është interesant ku pyet veten, “njerëzit në mendime të kaluara e jo më shumë kur pyet se ky është vendi im, këtu ndjehem si në shtëpin time. Nëse ata njohin diçka në një lider të caktuar politik, siç esht Albin Kurti, Ku njerëzit e kishte idenë se vertet ky polikan nuk do te bie per e askujt dhe do te bej bised me kon do qoft me flamurin kuq e zi. Ai thotë se pikërisht ajo që unë kam menduar gjithmonë do te realizoj per te ndi obligim ndaj qyetaarit. Por, a është se me të vërtetë kjo do te shofin ne ditet ne vijim. A nuk është më mirë që ai të vënë disa gjëra së bashku dhe kështu shpreh se ai i bind njerëzit qe te bashpunojn ashtu siq duhet pa e ndegju ne parlament ,,KOSOV E METOHIJA,, ”

Kultura politike, sipas Te Velde për këtë arsye më shumë se një avantazh kulturore te qdo politikani. Kultura politike është e domosdoshme për shkak se ajo mund të shpjegojë se pse disa gjëra në politike dhe jo të tjerët qe te dirigjojn me koken tande kur ti e mban ne trup.

Kultura politike është një koncept mjaft abstrakt. Karakteristikë e kulturës politike të një momenti të veçantë është se format dhe rregullat me të cilat ata karakterizohen, shpesh mbeten të pashprehur. Vetëm kur ka ndryshime të mëdha në vendin e kulturës politike janë besimet deri tani pashprehur shpesh dhe et pa artikuluar.

SPONZORIZIM: Për shpallje të vogla që nga viti 2000, vizitoni www.SHPALLJE.biz