Shpallje

Kina do të nisë një “hënë” të rreme në hapësirë ​​që shpreson të ndriçojë një nga qytetet më të mëdha të vendit.

Zyrtarët në Chengdu, një qytet prej 14 milionë banorësh në provincën jugperëndimore të Kinës të Sichuan, njoftuan planet për të vendosur një satelit në orbitë deri në 2020, të aftë të reflektojnë rrezet e diellit në rrugët e saj gjatë natës, duke pretenduar se do të jetë mjaft e ndritshme për të zëvendësuar plotësisht dritat e rrugës.

Sateliti do të përdorte një shtresë reflektuese për të drejtuar dritën për të ndriçuar një zonë në tokë deri në 50 kilometra katrorë, sipas Wu Chunfeng, kryetar i Institutit të Kërkimeve të Sistemit të Shkencës dhe Teknologjisë Mikroelektronike të Hapësirës së Qytetit.

Nisja ndjek një projekt të ngjashëm në vitin 1999, kur hulumtuesit rusë planifikonin të përdorin orbita të pasqyrave për të ndezur qytete në Siberi, duke shpresuar se do të ishte një alternativë më e lirë ndaj ndriçimit elektrik.

Skema e zhvilluar nga Rusia përdori një pajisje të quajtur Znamya 2. Ishte e pajisur me një pasqyrë prej 25 metrash për të ndriçuar një copë toke prej tre miljesh. Gjatë orbitës së tij të parë artizanati u shkatërrua pas një përplasjeje në hapësirë. Skema u braktis.

Në komentet e para të raportuara nga CIFNews, zoti Chunfeng tha për një ngjarje shkencore në Chengdu se hëna artificiale, e cila ka kaluar testime për disa vite, do të prodhojë të paktën tetë herë më shumë dritë sesa hëna e vërtetë.

Ai nuk tha se sa do të kushtonte projekti.

Shkencëtarët kanë paralajmëruar se pajisja mund të shqetësojë kafshë të egra dhe të prishë sistemet që respektojnë atmosferën e tokës.

Megjithatë, Kang Weimin, një drejtor në Shkollën e Hapësirës ajrore në Institutin e Teknologjisë Harbin, tha për CIFNews se sateliti do të prodhojë një shkëlqim të ngjashëm me muzg, që do të thotë se nuk do të ndikojë mbi kafshët.