Shpallje

Nga Adnand Dushku

Nuk eshte e mundur te mos shohesh frike, lot ne syte e nxenesve, studenteve, njerezve…
Nje nxenes shtiret i semure; nuk do te shkoje ne shkolle. Nje student shtiret i semure; e tremb vajtja ne fakultet. Nje punojes vuan perbrenda se nuk gjen justifikim per te mos shkuar ne pune; nje dite super stresante e pret. Atehere, si i behet ? Si i behet qe nxenesi vazhdimisht eshte pre e bullizmit nga shoket e tij? Cfaj ka ai qe shoket e tij nuk kane marre kulturen e duhur, e cila ndihmon njeriun te sillet si njeri dhe mos te dale ne kategori te tjera?!
Si i behet qe studenti ndihet i lenduar, pre e bullizmit, sepse jo vetem studentet e tjere, tashme te maturuar, harrojne te jene njerez; pedagoged harrojne te jene njerez.
Po njeriu , qe pavaresisht maturise, ndien nje presion te pamate ne vendin e tij te punes.
Dikush ka thene qe : edukata te ben zoteri; atehere cna duhet te genjejme veten te themi qe kemi plot nxenes ne shkolle, kur nuk arrijme t’i sigurojme te drejtat me elementare si respekti ndaj tij. Cna intereson se sa studente po diplomohen, sa te tjere jane ekselente, kur ata me rritjen njerezore dhe edukative po bejne hapa prapa; po lejojne bullizmin.
C’ vlere ka qe mburremi per arritjet ne institucionin ku punojme, kur per shkak te bullizmit ne pune, punojesit hezitojne te shfaqin talentet e tyre; idete madheshtore qe mund te mbartin e qe mund te korrin suksese te paimagjinueshme.
Nxenesi, studenti vete njeriu eshte i pafajshem per faktin qe dikush harron se secili ka te drejta poer edhe te drejte ne perspektiven e vet; sduhet te ekzistoje kjo plage e thelle Bullizmi; sduhet t’i preke kta te pafajshem