Shpallje

Nga Silvana Pirraçi

Ka shumë çelësa për suksesin, dhe durimi është një prej tyre!• “Patience is a key element of success.” Bill Gates 

Durimi nuk do të thotë pasivitet apo dorëheqje, por pushtet. Është një praktikë emocionalisht e lirë e pritjes, shikimit dhe ditur se kur duhet të veprohet. 
Ajo që ndodh në përditshmërinë tonë është se shumica e njerëzve duan që gjithçka të ndodhë në çast. Nëse ecim në një ndërtesë dhe Wi-Fi nuk është super i shpejtë, ne bëhemi të mërzitur. Nëse mesazhi ynë tekst në Whatsapp, Messenger, Instagram etj.., merr më shumë se dy sekonda për tu dërguar, atëherë ne bëhemi të frustruar dhe të paduruar. Çështja është se kultura jonë pret rezultate menjëherë. Dhe pajisjet, sistemet dhe shërbimet tona përreth po lëvizin më shpejt për të përmbushur pritjet tona. Për shembull, restorantet si McDonald’s dhe Taco Bell po testojnë një sistem të shpërndarjes, kështu që klienti mund të marrë ushqimin e tyre sa më të shpejtë dhe të përshtatshëm që është e mundur. Amazon po teston dronët e ofrimit për të përshpejtuar kohën e transportimit. Nëse arrihet, ne dëshirojmë që rendi ynë të arrijë nanosekondin pasi ne të klikojmë blerjen.

Por a është kjo mënyra më efikase që të gjithëve ne na nevojitet për të patur rezultate të menjëhershme?

Mendoj që jo. 
Jam e mendimit për lehtësi dhe efikasitet, besoj se ky zakon për të pritur rezultatet e menjëhershme është e rrezikshme për të ardhmen tonë. Duke dashur që çdo gjë të ndodhë në çast, ne humbasim durimin për të qëndruar për më shumë mundësi dhe ëndrra përmbushëse. Kur marrim rezultate të menjëhershme dhe lehtësi në disa pjesë të jetës sonë, atëherë presim që fusha të tjera të jetës sonë të funksionojnë po aq shpejtë dhe lehtë. Por, kjo sjellje mendore shkakton probleme kur diçka nuk ndodh siç ne e kemi planifikuar më parë. Gjithashtu, është e rrezikshme kur nuk marrim një detyrë, sepse duket shumë e vështirë, ose duket se është tepër e gjatë për tu përfunduar.
Së pari, nëse diçka ndodh jashtë kontrollit tonë, atëherë zakonisht krijojmë stres të panevojshëm për veten tonë dhe humbim fokusin mendor.
Përshembull, nëse një detyrë duket të jetë shumë e vështirë ose e gjatë për tu përfunduar, atëherë zakonisht zgjedhim të mos e bëjmë për shkak të dëshirës sonë për rezultate të menjëhershme. Kështu që rregullisht vendosemi për rrugën më të shkurtër dhe më të përshtatshme. 
Për një shembull tjetër, shumë njerëz thonë se duan të jenë të pasur. Por, ata nuk janë të gatshëm të ndërmarrin hapat e nevojshëm për të fituar pasuri, sepse ata nuk janë të durueshëm. Këta të njejtën njerëz thonë se investimi në tregun e aksioneve “merr shumë kohë”. Ata më mirë do të shpenzonin paratë e tyre për të ndjerë lumturinë e menjëhershme të blerjes së diçkaje të re (që largohet shumë shpejt pas blerjes). Ose padurimi i tyre u jep atyre që t’i bëjnë skemat e pasura të shpejta që kurrë nuk punojnë.

Ka një zgjidhje më të mirë për suksesin në jetë, dhe quhet: Të jesh i duruar!