Shpallje

Nga Brahim Tusha

Gjithmonë duke lënë atdheun për të ndërtuar një jetë në një vend tjetër fillon me shpresë dhe ëndrra për një të ardhme më të mirë. Megjithatë lëvizja në një vend të ri është shumë më tepër se paketimi i një cante dhe shkon drejt kufirit. Është një udhëtim i guximshëm, i frikshëm, ngazëllyes në të panjohurën, në një vend të ri, një gjuhë e re dhe një mënyrë e re jetese. Për paraardhësit tanë, emigrimi ishte një hap i besimit, udhëtimi i jetës. Ai përfshinte kursimin e fondeve, marrjen e lejes zyrtare për të shkuar (ose formimin e një plani shpëtimi, në disa raste), sigurimin e banesës dhe të punës në një vend të çuditshëm dhe detaje të tjera. Njerëzit emigrojnë për shkak të një kombinimi të forcave të quajtura shtytëse-tërheqëse. Faktorët tërheqës janë kushte pozitive që tërheqin njerëzit në destinacione të veçanta. Këto përfshijnë lirinë fetare dhe politike, mundësi arsimore dhe kulturore, ,punësim paga të larta, klime të favorshme –“ rrugët proverbiale të shtruara me ar.” Të jetuarit jashtë shtetit do të thotë për të rinjtë që hedhin veten “matanë”. Fakti i çështjes është se ne jemi mësuar të ndihmojmë dhe të absorbojmë nga prindërit tanë dhe madje edhe nga gjyshërit. Gjatë periudhës së adoleshencës, rritet dëshira jonë për të qenë më e pavarur. Në atë kohë, mendjet tona zhvillojnë një ide për të shkuar jashtë vendit për një kohë të gjatë pa mbështetjen e prindërve. Do të varet nga këndvështrimi ynë dhe do të inkurajojmë nëse plani vjen në mënyrë të konsiderueshme ose do të jetë vetëm një plan. Duket se jetesa në një vend të huaj nuk mund të jetë më mirë se sa të jetosh në tuajin. Së pari, që jetojnë në një vend të huaj zakonisht kushton shumë para. Për familjet e pasura, nuk do të jetë e vështirë të paguhet për shkollimin e edukimit të fëmijëve. Por familjet që jetojnë në një buxhet të shtrënguar do të gjejnë të pamundur t’i dërgojnë fëmijët e tyre në një universitet shumë të shtrenjtë të huaj. Fondet e pamjaftueshme shpesh shkaktojnë zhgënjim për të rinjtë dhe mendojnë se edukimi i tyre nuk do të jetë aq i mirë sa edukimi i atyre njerëzve të mirë. Së dyti, të rinjtë, zakonisht vajza, janë të lidhur fort me prindërit e tyre. Lënia e shtetit të tyre mund të jetë arsyeja për dhimbje dhe lot dhe madje do t’i bëjë ata të ndryshojnë vendimin. Nëse i riu nuk është i përgatitur të largohet nga shtëpia, nuk ka kuptim të detyrohet, sepse në fund, efekti do të jetë shkatërrimtar. Përveç kësaj, njerëzit janë shumë të përdorur për zakonet e tyre lokale dhe festat kombëtare. Në një vend të huaj, gjithmonë ka vështirësi për t’i festuar ato. Për shkak të autoriteteve lokale dhe ligjit vendor, të drejtat tuaja njerëzore mund të jenë të kufizuara, për shkak të statusit tuaj të emigrantëve. Nga ana tjetër, jetesa jashtë vendit është një mundësi e madhe për të mësuar dhe përmirësuar gjuhën. Është sugjeruar në përgjithësi se vetëm kontakti çdo ditë me gjuhën është shansi më i mirë për të mësuar më shpejt dhe më efektivisht. Për më tepër, besimi se gjatë qëndrimit, ju do të takoni shumë miq të rinj është një impuls i fortë për të lënë shtëpinë tuaj. Është një shans për të njohur shumëllojshmërinë e kulturave dhe sjelljeve. Kjo shumëllojshmëri është e dobishme për të krijuar karaktere të rinj dhe t’i transformojë ato për t’u bërë një person i rritur. Në të gjithë këtë kuptoj që ka kombinim midis faktorëve pozitiv edhe negative për emgrimin që mbulojne njeri tjeterin edhe e bëjnë emigrimin të përballueshëm por më lind një pyetje mua rastësisht : Nesër keta emigrantë do të kthehen në vendin e tyre, a do kenë ndjesi për të afërmit e tyre apo kjo ndjesi do ketë mbetur në vendin emigrues për kolegët e punës edhe shokët që kanë gjetur atje?