Konsumoni shumë kripë? Kjo mund t’iu shkaktojë sëmundje vdekjeprurëse të zemrës

Një raport i ri nga Akademitë Kombëtare të Shkencës thonë se ulja e konsumimit të kripës do të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Aktualisht, kufiri i rekomanduar është jo më shumë se 2.300mg në ditë për të rriturit.

Udhëzimet e reja sugjerojnë që kjo të ulet deri në jo më shumë se 1.500mg në ditë, përcjell ORAinfo.

Kripa e tepërt i shkakton trupin të mbajë ujë shtesë, gjë që shkakton presionin e gjakut dhe mund të çojë në sëmundje të zemrës dhe sulme në zemër.

Kripa mund të fshihet në bukë, pica, supë dhe ushqime të tjera të paketuara. Tani, këshilla për të vërejtur mbidozën e kripës po vjen me një arsye më specifike.

Një raport i ri nga Akademitë Kombëtare të Shkencës ka lidhur uljen e konsumit të natriumit në një rrezik të reduktuar të sëmundjeve të zemrës.

Kufiri i rekomanduar i kripës për të rriturit amerikan është 2,300mg në ditë – por udhëzimet e reja sugjerojnë që kjo të zvogëlohet në jo më pak se 1,500mg.

Autorët shpresojnë që këto rekomandime e të shërbejnë si një udhëzues për politikëbërësit, në mënyrë të krijohet një legjislacion që do t’i detyronte restorantet të tregojnë sasinë e natriumit në ushqimet e tyre dhe madje të rregullojnë se sa sasi kripe kanë vendosur prodhuesit në produktete e tyre.

Kripa shkakton trupin për të mbajtur ujin dhe, kur një person ka shumë kripë, presioni i gjakut rritet.
Presioni i gjakut që është shumë i lartë e vë tendosjen në organe, përfshirë trurin, veshkat dhe zemrën, të cilat mund të çojnë në sëmundje të zemrës, sulme në zemër dhe goditje.

Autorët rekomandojnë që ata nga mosha katër dhe tetë vjeç nuk duhet të përdorin me shumë se 1.000 mg kripë në ditë, fëmijët nëntë deri në trembëdhjetë, 1.200 mg dhe rreth 1.500 mg për ata të moshës 14 vjeç e më të vjetër.

Ky është rekomandimi i parë i pranimit të dietës i lidhur me një rrezik të reduktuar të sëmundjes kronike.
Përndryshe, raporti kryesisht përforcon rekomandimet ekzistuese, me disa ndryshime.

Për shembull, thuhet se nuk ka dëshmi më të mjaftueshme se njerëzit që janë 51 vjeç e më shumë kanë nevojë për më pak kripë sesa të rriturit e tjerë.

Këshilla për kalium, e cila është gjetur në ushqime duke përfshirë banane dhe patate, është gjithashtu edhe varësuese, me rekomandim që të rriturit kanë mes 2.300mg të 3.400 mg në ditë.

“Ky raport rikonfirmon se nuk ka dëshmi të mjaftueshme për të krijuar një nivel të marrjes së sipërme të kaliumit për individë “, shkruajnë autorët, përcjell ORAinfo.

Ndërsa konsumimi i lartë i sodiumit rrit presionin e gjakut, konsumimi i lartë i kaliumit ka efekt të kundërt dhe i relakson enët e gjakut për të ulur presionin e gjakut.

Sipas Shkollës së Shëndetit Publik TH Chan të Harvardit, mesatarja amerikane konsumon 3,300 mg natriumi në ditë dhe rreth 2,900 mg kalium.

Një studim i vitit 2011 nga CDC zbuloi se ata që konsumojnë sasi të mëdha natriumi dhe dietë të ulët të kaliumit mund ti afrohen më shumë vdekjes nga zemra apo edhe të tjera.

Në fakt, ata me raportin më të lartë të natriumit me kalium kanë dyfish më shumë gjasa të vdesin nga sulmet në zemër sesa ata me raportin më të ulët.

Raporti i ri u sponsorizua nga agjencitë federale duke përfshirë Departamentin e Shëndetit të SHBA, i cili mbikëqyr udhëzimet dietike të qeverisë.