Ishujt ku dielli ose nuk lind, ose nuk perëndon!

Peisazhi befasues u krijua 400 milionë vitë më parë. Lofoten është arkipelag dhe një vendbanim tradicional ishujsh në Norland, Norvegji. Emri i tij do të thotë “këmbë e rrëqebullit” dhe i referohet formës së ishujve, siç shihet nga kontinenti. Ndonjëherë quhet “Muri i Lofotenit” sepse duket si mur. Eshtë i njohur për bukurinë e tij të jashtëzakonshme natyrore. Eshtë ndoshta një nga vendet më të bukura të planetit. Ishujt e tij karakterizohen nga male me majat e tyre të zgjatura. Megjithë vendndodhjen e tij të izoluar, ka një histori shekullore, pasi banohet që nga shekulli i 8-të pas Krishtit. 

Një nga arsyet që dallon është një anomali karakteristike që shfaqet në temperaturat e tij, pasi pavarësisht gjerësisë së lartë gjeografike, ka një klimë shumë të butë. Temperatura mesatare në Janar është -1.5 ° C, ndërsa në Gusht 13 ° C. Ishujt Lofoten janë shumë afër Rrethit Arktik, i përkasin Norvegjisë dhe mbulojnë një sipërfaqe prej 5.200 kilometrash katrorë, me një vijë bregdetare prej 6.425 kilometrash. Popullsia e ishujve është rreth 80,000 dhe dyfishohet gjatë sezonit të peshkimit të bakalau, që është profesioni kryesor i banorëve. Për ishujt Lofoten, deti është burim kryesor i të ardhurave. E gjithë ekonomia lokale varet nga peshkimi dhe përpunimi i bakalau. 

Toka është e përbërë nga granit dhe gneiss, (gur i përhapur gjerësisht me origjinë nga një shkallë e lartë e transformimit të gurëve periferikë).që origjinën e kanë nga ngritja e tokës gjatë orogjenisë Kaledoniane rreth 400 milionë vite më parë. Kujtojnë kone të gozhduara në det. Përkundër gjerësisë gjeografike veriore dhe formës shterpë të arkipelagut, klima e ishujve karakterizohet nga verë e butë, e ngjashme me fundin e pranverës në vendet e Mesdheut. Dimri, edhe pse i ashpër, nuk është i ndaluar. Rryma e gjirit zvogëlon të ftohtin e ashpër, duke larguar ajsbergët. 

Akullnaja të mëdha që mbulojnë disa ishuj shtrihen në det duke krijuar lugina të mëdha akullnajore. Në zonat ku nuk ekziston ngrica, strehoen specie bimore primitive. Për shkak të vendndodhjes së tyre strategjike, midis Arktikut të ftohtë dhe ujërave të ngrohta jugore, Ishujt Lofoten gjenden në shtegun e shumë peshqve të oqeanit. Fauna e ishujve është e bollshme. Çdo dashnor i natyrës që viziton arkipelagun befasohet nga zhurma që vjen nga kolonitë e zogjve të detit, të cilët gjejnë habitatin ideal në shkëmbinjtë e thepisur. 

Papagallët e detit, kormorantët dhe shqiponjat e detit gjejnë strehë në ishuj. Gjatë dimrit shndërrohen në peizazhe idilike, ideale për ata që adhurojnë netët arktike. Fiordet norvegjeze të krijuara nga erozioni akullnajor i maleve konsiderohen një nga peizazhet më mbresëlënëse. Në arkipelag, dielli nuk lind nga 4 Dhjetori deri më 7 Janar dhe nuk perëndon nga 25 Maji deri më 17 Korrik (dielli i mesnatës). Ngjarje nga Historia Botërore.