E martë, 18 Maj, 2021

Udhëzuesi/ Rifillimi i mësimit pas tërmetit, MASR porosi drejtorive arsimore: Pajisni nxënësit me tekstet nëse i kanë humbur

Duhet të lexoni

MSH: Rriten ndjeshëm rastet e reja me Covid, 25 të infektuar në 24 orë

Ministria e Shëndetësisë ka deklaruar së fundmi se në 24 orët e fundit janë testuar 173 qytetarë të dyshuar...

Paralajmëron shkenctarja kineze nga Wuhan: Do të ketë shpërthime të tjera virusesh!

Një shkenctare kineze e cila pak muaj më parë jehoi në të gjithë botën, paralajmëron se koronavirusi është vetëm...

COVID-19 drejt largimit nga Italia, 92 viktima në 24 orë

Në 24 orët e fundit në Itali janë regjistruar 92 viktima e 300 raste pozitive më shumë. Numri i pacientëve...
GazetaOra.com është platformë informative e pavarur dhe e saktë. Për të mundësuar vazhdimin e punës tonë, për të ju informuar shpejtë, saktë dhe paanshëm, na duhet ndihma juaj me donacion. Ndihma juaj do të lehtësonte ekzistencën e kësaj ore të pavarur në dorën tuaj. Paraprakisht ju falenderojmë.

Për të dhuruar donacion, ju lutemi klikoni "Donate" mëposhtë:

Në një kohë kur sot rinisi procesi mësimor në shkollat e qarqeve që u prekën rëndë nga tërmeti, Ministria e Arsimit dhe Sportit vjen me një udhëzim.

Në udhëzimin e saj MASR bën me dije se plani mësimor për shkollat në Durrës dhe Lezhë do të nisë që nga dita e ndërprerjes së mësimit. Po ashtu, drejtoritë arsimore duhet të pajisin me tekste nxënësit, në rast se këta të fundit i kanë humbur.

Mes të tjerash në udhëzimin e ministrisë thuhet se drejtori i shkollës do të njoftojë për këto nevoja drejtoritë Arsimore.

UDHËZUES PËR RIFILLIMIN E PROCESIT MËSIMOR NË SHKOLLË PAS TËRMETIT TË 26 NËNTORIT NË DRAP DURRËS DHE DRAP LEZHË

(Përfshihen ZVAP-të që janë prekur nga tërmeti)

Në zbatim të urdhrit nr. 569, datë 04.12.2019 “Për rifillimin e procesit mësimor” si dhe në mbështetje të punës së institucioneve arsimore për rifillimin e procesit mësimor pas tërmetit të datës 26 nëntor 2019, më poshtë janë dhënë disa udhëzime në lidhje me realizimin e programit mësimor, pajisjen e nxënësve me tekste shkollore, procedurat e vlerësimit të nxënësve dhe procedurat e transferimit të nxënësve në funksion të përmbushjes së kërkesave të kurrikulës.

1.Rastet kur nxënësit rikthehen në shkollat e tyre

1.1.Realizimi i programit mësimor

Në bazë të nenit 38, pika 11 të Dispozitave Normative, titullari i ZVAP-ve dhe DRAP-it përgatisin një plan për kompensimin e orëve të humbura sipas udhëzimeve të MASR.

Mësuesit do të vijojnë me planin mësimor të periudhës, normalisht, duke e nisur që nga dita e ndërprerjes së procesit mësimor.

1.2.Pajisja e nxënësve me tekstet shkollore

Për nxënësit që si pasojë e tërmetit kanë humbur tekstet shkollore, drejtori i shkollës njofton ZVAP-në rreth nevojave për tekste mësimore. DRAP, ZVAP dhe drejtoria e shkollës koordinojnë punën në mënyrë që çdo nxënës të pajiset me tekste shkollore. Në bashkëpunim me donatorë dhe organizata partnere mund të pajisni nxënësit edhe me bazën materiale të nevojshme didaktike.

1.3.Procedurat e vlerësimit të nxënësve klasat 4-12

-Vlerësimi i vazhduar në përfundim të periudhës së parë do të bëhet mbi bazën e shënimeve që mësuesi ka mbajtur në fletoren personale për aq kohë sa nxënësit kanë zhvilluar mësim. -Vlerësimi i portofolit do të bëhet sipas planifikimit në fillim të periudhës. Nëse ka raste që një detyrë ose një pjesë e projektit nuk është realizuar për shkak të ndërprerjes së procesit mësimor si pasojë e tërmetit, mësuesi njofton drejtorinë e shkollës dhe bën vlerësimin e portofolit të nxënësit bazuar vetëm në detyrat që janë realizuar.

-Vlerësimi i testit ose i detyrës përmbledhëse në varësi të nevojave të nxënësve dhe dakordësisë me nxënësit mund të shtyhet edhe deri në muajin janar.

Drejtoritë e shkollave duhet të bëjnë kujdes me koordinimin dhe shpërndarjen e testeve/detyrave përmbledhëse në mënyrë që nxënësit të mos mbingarkohen. Sugjerohet që mësuesit, në mënyrë të veçantë për lëndët e fushave “Shoqëria dhe mjedisi”, “Arte”, “Teknologji dhe TIK” etj., të mos zhvillojnë teste, por detyra përmbledhëse, në mënyrë që nxënësit të mos ngarkohen me teste për të gjitha lëndët.

Notat do të hidhen në regjistër në kolonën përkatëse, pas vlerësimit të testeve.

2.Rastet kur nxënësit regjistrohen në një shkollë tjetër

2.1.Procedurat e transferimit të nxënësve në arsimin bazë

ZVAP-të përkatëse bashkëpunojnë me drejtoritë e shkollave për të rregjistruar sa më pranë qendrës së banimit nxënësit e prekur nga tërmeti. Mbasi janë regjistruar në shkollën pritëse, procedura e transferimit bëhet duke u bazuar në nenin 90 të Dispozitave Normative “Procedurat e transferimit të nxënësve”. Dokumentacioni i transferimit që nxënësi duhet të dorëzojë në shkollën pritëse përmban:

-Numrin e mungesave të arsyeshme dhe ato të paarsyeshme.

-Notat e vlerësimit të vazhduar për secilën lëndë që janë nxjerrë nga mësuesit e shkollës ku nxënësi ka zhvilluar mësimin. Këto nota nxirren mbi bazën e shënimeve që mësuesit kanë mbajtur në fletoren personale për aq kohë sa nxënësi ka zhvilluar mësim në atë shkollë.

-E njëjta procedurë ndiqet edhe për klasat 1-3 sipas specifikave që ka vlerësimi i nxënësit në këto klasa.

-Notat e portofolit për secilën lëndë nëse nxënësi i ka dorëzuar ato.

-Notat e testit/detyrës përmbledhëse nëse nxënësi i ka zhvilluar ato.

Në rastet kur nxënësi nuk ka zhvilluar testin dhe/ose nuk ka dorëzuar portofolin, shkolla pritëse në vijim, në varësi të nevojave të nxënësit dhe dakordësisë me të, realizon vlerësimin e tyre duke e shtyrë edhe deri në muajin janar.

2.2. Procedurat e transferimit të nxënësve në AML

ZVAP-të përkatëse bashkëpunojnë me drejtoritë e shkollave për të rregjistruar nxënësit e prekur nga tërmeti. Mbasi janë regjistruar në shkollën pritëse, procedura e transferimit bëhet duke u bazuar në nenin 90 të Dispozitave Normative “Procedurat e transferimit të nxënësve”. Dokumentacioni i transferimit që nxënësi duhet të dorëzojë në shkollën pritëse përmban:

-Numrin e mungesave të arsyeshme dhe ato të paarsyeshme.

-Vërtetim me notat e vitit/eve paraardhëse.

-Për këtë vit shkollor:

•Notat e vlerësimit të vazhduar për secilën lëndë që janë nxjerrë nga mësuesit e shkollës ku nxënësi ka zhvilluar mësimin. Këto nota nxirren mbi bazën e shënimeve që mësuesit kanë mbajtur në fletoren personale për aq kohë sa nxënësi ka zhvilluar mësim në atë shkollë.

•Notat e portofolit për secilën lëndë nëse nxënësi i ka dorëzuar ato.

•Notat e testit/detyrës përmbledhëse nëse nxënësi i ka zhvilluar ato.

Në rastet kur nxënësi nuk ka zhvilluar testin dhe/ose nuk ka dorëzuar portofolin, shkolla pritëse në vijim, në varësi të nevojave të nxënësit dhe dakordësisë me të, realizon vlerësimin e tyre duke e shtyrë edhe deri në muajin janar

Për nxënësit që janë në klasën e XII

Kur nxënësi që transferohet në një shkollë tjetër, është në klasën XII, drejtori i shkollës pritëse:

-kujdeset që nxënësit t’i ofrohen lëndët/modulet me zgjedhje që ka zhvilluar në shkollën e mëparshme;

-koordinon punën me QSHA-në për të bërë ndryshimet e duhura në lidhje me Maturën Shtetërore.

Në rastet kur shkolla e ka të pamundur t’ia ofrojë lëndët/modulet e përzgjedhura, ZVAP dhe drejtoria e shkollës propozojnë një zgjidhje tjetër prindit dhe nxënësit, në përmbushje të kurrikulës.

2.3.Pajisja e nxënësve me tekste mësimore

Për nxënësit që për arsye të dëmtimit të shtëpisë ose të shkollës regjistrohen në një shkollë tjetër, drejtori i shkollës pritëse njofton ZVAP-në rreth nevojave për tekste mësimore. Nxënësit pajisen me tekstet mësimore të shkollës pritëse. Nëse nxënësit kanë vështirësi për shkak të ndryshimit të teksteve (tema ose kapituj që nuk janë zhvilluar), mësuesi i lëndës duhet të jetë fleksibël dhe të hartojë një plan të posaçëm për lehtësimin e përvetësimit të njohurive/ aftësive nga nxënësit

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutemi shkruani emrin tuaj këtu

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.

Më të rejat

Bujar Nishani: Nëse doni, betohem edhe në kuran, nuk kam biseduar me Berishën për Bashën

Kërkesa e “Grupit për PD” për largimin e Lulzim Bashës ngadrejtimi Partisë Demokratike është shoqëruar edhe me pyetjen se...

Urimi i ministres Belinda Balluku për Fitër Bajramin: Vatrat tuaja qofshin të lumtura e të begata!

Me rastin e ditës së Fitër Bajramit, ministrja Belinda Balluku ka uruar besimtarët myslimanë me anë të një postimi në faqen e saj zyrtare...

 “Sikur të isha djalë” dhe “Pse?”, psikologjia dhe tragjizmi i personazheve

Botuar në revistën ‘Tirana Youth Voice’ Ishte viti 1935 kur botohej “Pse?” e Sterjo Spasses dhe vetëm disa muaj më vonë “Sikur të isha djalë”...

Letra e një të panjohure

Botuar në revistën 'Tirana Youth Voice' Dashuria është një ndjenjë e pastër që shumë shkrimtarë rreken ta përcjellin në mënyra të larmishme e sa më...

Kompozim/Koka e prerë e Ali Pashait në kamare

Kompozim/Koka e prerë e Ali Pashait në kamare Euro Rrasa Fakulteti i Arteve të Bukura Programi – Skulpturë Universiteti i Arteve, Tiranë

Më shumë artikuj të ngjajshëm