Nga emergjenca klimatike në të cilën ndodhet planeti ynë dhe lëvizjet e ndryshme mjedisore ka bërë të nevojshme dhe së fundmi të mundur krijimin e disa mjeteve që mund të na ndihmojnë ne duke qenë në po të njëjtën kohë të padëmshme për mjedisin. Energjia e rinovueshme është në rritje globalisht.

WASHINGTON – Turbinat me erë, panelet diellore dhe automjetet elektrike po përhapen shumë më shpejt në të gjithë botën sesa kishin parashikuar shumë ekspertë. Por kjo rritje e shpejtë e energjisë së pastër nuk është ende aq e shpejtë sa të zvogëlojë emetimet e gazrave serë të njerëzimit dhe të marrë ngrohjen globale nën kontroll. Ky është përfundimi i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë, e cila të martën publikoi raportin e saj vjetor  të Energjisë Botërore, një raport prej 810 faqesh që parashikon tendencat globale të energjisë deri në vitin 2040. Që prej vitit të kaluar, agjensia ka rritur ndjeshëm parashikimet e saj të ardhshme për fermat në erë në det të hapur, instalimet diellore dhe makinat me bateri, të dyja për shkak se këto teknologji vazhdojnë të bëhen më të lira dhe sepse vendet si India vazhdojnë të rritin objektivat e tyre të energjisë së pastër.

Por raporti gjithashtu lëshon një paralajmërim të ashpër për ndryshimin e klimës, duke vlerësuar se politikat e energjisë që vendet kanë aktualisht në librat e tyre mund të shkaktojnë që emetimet globale të gazrave të vazhdojnë të rriten për 20 vitet e ardhshme. Një arsye: nevoja në botë për energji vazhdon të rritet, dhe rritja e energjisë së rinovueshme deri më tani nuk ka qenë e shpejtë sa të plotësojë të gjithë atë kërkesë shtesë. Rezultati: Përdorimi i karburanteve fosile, veçanërisht gazi natyror, vazhdon të rritet për të furnizuar pjesën tjetër.

“Pa politika të reja në vend, bota do t’i humbasë qëllimet e saj klimatike me një diferencë shumë të madhe,” tha Fatih Birol, drejtori ekzekutiv i agjencisë.//Gazeta Ora

M.K

SPONZORIZIM: Për shpallje të vogla që nga viti 2000, vizitoni www.SHPALLJE.biz