Humbësi nga dështimi i koalicionit VV-LDK do të jetë LDK

Shkruan: Besnik Pula

Një koment i rastit, për zhvillimet politike, meqë situata është paksa kritike.

Partia që ka më së shumti për të humbur, nga dështimi i lidhjes së koalicionit VV-LDK, nuk është Lëvizja Vetëvendosje, por LDK.

Lluksi i pritjes dhe vendosjes së kushteve pa fund, që disa nga protagonistët e kësaj partie dukshëm po e ndjejnë në raport me lidhjen e këtij koalicionit, paraqet në rastin më të keq padije dhe avanturizëm politik, në rastin më të mirë, prepotencë dhe arrogancë kundrejt partnerit bashkë-qeverisës.

LDK bën bllof, kinse qëndrimi jashtë qeverisë nuk i prishë punë. E vërteta është se LDK-ja është parti e pushtetit, e jo VV. Është LDK që duhet të mbrojë e rehatojë klientelën e saj politike nëpër institucione. Insistimi i saj në resore të caktuara (si MPB) e bën të qartë këtë hall të LDK-së. VV nuk është (akoma) parti e pushtetit. Mos-hyrja në qeveri zhgënjen votuesin e VV-së, por nuk i bën dëm organizatës së saj, e cila në dallim nga LDK nuk varet nga strukturat e pushtetit për ekzistencën e saj. Përkundrazi, perspektiva e një zgjerimi edhe më të madh elektoral në ciklin e ardhshëm zgjedhor, vetëm sa fuqizon dhe motivon më tej strukturat organizative të VV-së. Ndërkaq, për LDK-në, vazhdimi në opozitë, pra jashtë qeverisë, do të ishte organizativisht fatal.

Nuk është VV, por LDK, partia me strukturë politike të ndarë e të çarë. Tashmë po bëhet e qartë, se në LDK vendimet merren nga ‘klika e vjetër’ e trekëndëshit Mustafa-Haziri-Veliu, e jo nga “fytyrat e reja” që kjo parti i nxori si kandidatë para elektoratit (dhe ata që ia sollën asaj suksesin relativ në këto zgjedhje). Klikat e vjetra të LDK-së, e kanë shfrytëzuar këtë situatë jo vetëm për të penguar lidhjen e koalicionit me VV-në, por edhe për të disiplinuar fytyrat e reja të LDK-së, duke u bërë me dije atyre se “kush vendos” në këtë parti. “Fytyrat e reja”, me Vjosa Osmanin në krye, po vendosen para zgjedhjes – o jepni frymë e drejtim të ri kësaj partie, o diskreditohuni politikisht duke u shkrirë brenda klikave ekzistuese dhe duke u shndërruar në poltronë të trekëndëshit Mustafa-Haziri-Veliu. Me dështimin e koalicionit me VV-në, kjo kundërthënie e brendshme në LDK vëtem sa shkon duke u theksuar dhe përforcuar.

VV nuk synon partner tjetër pos LDK-së. Nëse VV nuk mund ta formojë qeverinë, kushtetutshmërisht dhe politikisht, topi do të jetë në fushën e LDK-së. Ajo pastaj do të duhet të zgjedh nëse do të formojë qeveri me PDK + AAK, apo do ta çojë vendin në zgjedhje. Asnjëra nga këto opsione nuk dëshirohen nga shumica e qytetarëve. Në fund, është LDK, dhe jo VV, e cila do të kuptohet si penguesja e ndryshimit në Kosovë. Dosido, nën çfarëdo skenari alternativ, çmimi organizativ, elektoral e politik për LDK-në do të jetë shumë i rëndë. Prandaj, pyetja më nuk është, a do të lidh LDK-ja koalicion me VV-në, pyetja tani është, sa është vërtetë e gatshme LDK, ta provojë fatin që e pret me MOSLIDHJEN e koalicionit me VV. Sepse, në realitet, është pala e tjetër që ka shumë më pak për të humbur, kurse zgjedhjet e fundit, nëse asgjë tjetër, dëshmuan se populli i Kosovës tashmë nuk është më peng i skemave të vjetra.