“Mbani frymën 10 sekonda, nëse nuk kolliteni…” Si të provoni nëse jëni prekur apo jo nga Koronavirusi

  Nga dr.Lira Gjika

  Koronavirus mund të mos tregojë shenja infeksioni për shume ditë atëherë si mund ta marrë vesh dikush nëse është prekur apo jo.

  Informacioni më i fundit është se periudha e inkubacionit mund te shkojë deri në 28 ditë, para se të shfaqen simptomat e COVID 19.

  Kur personi fillon të ketë temperature ose edhe kollë dhe shkon në spital, zakonisht mushkëritë kanë shkuar deri në 50% me Fibrozë dhe është tepër vonë!

  Ekspertë nga Taivani na japin një kontroll të thjeshtë që mund ta bëjmë vete çdo mëngjes.

  Merrni frymë thellë dhe mbajeni frymën për më shumë se 10 sekonda.

  Nëse e përfundoni me sukses pa u kollitur, pa pasur ndjesi shtrëngimi, atëherë kjo provon që mushkëritë nuk kanë fibrozë, pra praktikisht ky është tregues i mosinfektimit.

  Në kohë kritikë jeni të lutur të kontrolloni veten çdo mëngjes në një ambient me ajër të pastër!

  Këshillë  nga doktorë japonezë që po trajtojnë raste me COVID-19. Te gjithë duhet të siguroheni që goja dhe fyti juaj është gjithmonë i lagësht, asnjëherë i thatë.

  Merrni disa gllënjka uji, të paktën çdo 15 minuta.

  Pse?

  Edhe nëse virusi hyn në gojë  pirja e ujit ose e lëngjeve të tjera do t’i shpëlaje mes ezofagut drejt stomakut.

  Me të shkuar aty, acidet e stomakut do ta vrasin plotësisht virusin.

  Nëse nuk pini mjaftueshëm ujë rregullisht, virusi mund te hyjë në rrugët tuaja të frymëmarrjes drejt e te mushkëritë.

  Kjo është shumë e rrezikshme.

  *Marrë nga facebook-u i Lira Gjikës.