Itali nis përdorimi i ilaçit kundër COVID-19, po shpërndahet falas (EMRI)

Ka nisur në Itali përdorimi i ilaçit Tocilizumab, si terapi për kurimin e pacientëve me koronavirus, të cilët ndodhen të shtruar në repartet e terapisë intesive dhe janë në gjendje kritike.

Deri më tani është informuar se po kurohen me Tocilizumab, 20 pacientë  në rajonin e Ligurias të shtruar në spitalin San Martino të Genovas,  11 pacientë në rajonin Marche, në spitalet e Pesaro e Fano, 8 pacientë në spitalin Annuziata të Kozencës në Kalabri, e në rajonin e Toskanës ku kërkesa për përdorimin e tij është për 164 pacientë, dhe ilaçi është autorizuar vetëm për 61 prej tyre.

Këshilltari rajonal për shëndetësinë në Lombardi, Giulio Gallera, informon se ka nisur përdorimi i këtij ilaçi në disa pacientë  të këtij rajoni. Po kurohet me këtë terapi dhe këshilltari për ekonominë Alessandor Matizonli i cili ka rezultuar pozitiv. “Ky ilaç’’ , tha ai ‘’ka dhënë përmirësime tek pacientët”.

Gjithashtu dhe shefi i repartit të urgjencës në sptialin Santa Croce të Fanos informon se “70-80 % të rasteve ku është përdorur Tocilizumab ka sjellë një përmirësim pozitiv tek pacientët brenda 24 orëve.”

Dhe në rajonin e Ligurias po kurohen 20 pacientët e parë, dhe rezultatet e terapisë kanë dhënë përgjigje inukurajuese .

Për herë të parë ilaçi Tocilizumam i cili nuk është një medikament antiviral por që përdoret në terapitë anti artrit e anti reumatizëm, është aplikuar nga doktor Paolp Ascierto në 2 pacientë pozitivë me koronavirus të shtruar në spitalin e Napolit. Përmirësimi i dukshëm i tyre brenda 24 orëve çoi në kërkesën e një protokolli kombëtar për përdorimin e terapisë në të gjitha spitalet italiane. Sipas Doktor Ascieto studimet e kryera nga ekipi i tij mjekësor kanë vërtetuar se ky ilaç shfaqet mjaft efikas tek pacientët në gjendje të rëndë por që ende nuk janë lidhur me aparate të frymëmarrjes artificiale.

Ky ilaç ëshë përdorur për herë të parë në fazë eksperimentale në 21 pacientë në Kinë duke dhënë një rezultat pozitiv e të menjëhershëm në 20 prej tyre./oranews