A qëndron koronavirusi në fruta dhe perime? Ja çfarë thotë shkenctari për ushqimet e kontaminuara

Frika nga koronavirusi është bërë shumë e madhe, aq më tepër kur dëgjojmë shifrat që vijnë në kohë reale nga Italia dhe bota. Larja e duarve është jetike, po aq sa është dhe larja e pastrimi i sendeve të tjera rreth nesh. Por një pyetje po mundon shumë njerëz.

Frutat dhe perimet a janë të rrezikshme?

“Nuk ka gjasa”. Sipas BfR, transmetimi i SARS-CoV-2 përmes ushqimit të kontaminuar nuk ka të ngjarë të ndodhë dhe, deri më tani, nuk ka raste të provuara të infeksionit në këtë mënyrë. Meqenëse viruset janë të ndjeshëm ndaj nxehtësisë, ushqimi i ngrohjes gjatë gatimit mund të zvogëlojë më tej rrezikun e infeksionit. Sigurisht, duhet të lani duart tuaja para se të gatuani dhe hani – dhe kjo shkon për çdo kohë, pavarësisht koronës!

Ushqim i ngrirë i kontaminuar

Edhe pse koronaviruset SARS dhe MERS të njohura deri më sot nuk u pëlqen nxehtësia, ata janë mjaft imunë ndaj të ftohtit. Hulumtimet tregojnë se ato mund të qëndrojnë infektive në minus 20 gradë celcius deri në dy vjet. Por sipsa BfR,  deri më tani, nuk ka asnjë provë të infeksionit SARS-CoV-2 përmes konsumimit të ndonjë ushqimi, përfshirë ushqimin e ngrirë.