Lalburitja e tavanit

  (Rrëfim i një miku)

  LLAMBURITJA E TAVANIT

  Vullnet Mato
  Vullnet Mato

  Më çuan vullnetar në hidrocentral,
  megjithëse tri pëllëmbë shtati.
  Shtyja karrocën, sa të bëhej mal,
  diga e liqenit mbi lumin e Matit.

  Quhesha vullnetar, ndonëse i detyruar,
  qafën të lidhur me shall të kuq.
  U sfilita mes “revolucionarësh”rrethuar,
  në brigadën pararojë me barinj e bujq.

  Gjashtë muaj në barakat hangar,
  me bukë misri dhe supë fasulesh,
  me kazma, lopata e thirrjet,”Urra!”
  që flamuri i brigadës të mos ulej…

  Britmat e shtirura, plot hare rinore,
  më bënë të ngjirem në çdo reshtim.
  Më ngushëllonte veç drita diellore,
  që do llamburiste në tavanin tim…

  Sepse një rrëke e lumit shqiptar,
  më takonte nga drita e pasurisë,
  si çdo trashëgim tjetër kombëtar,
  ta kisha falas në tavan të shtëpisë…

  Kur mbaruam, sulmues më shpallën,
  gjoksin shkruar me tri “S” të verdha.
  Me “Urra!” mbi kamion zgërdallën,
  zorrët i lashë në gropat nga erdha…

  * * *

  Por, tani nga lëmosha e pensionistit,
  s’më mjaftojnë as për supë paratë,
  jo të paguaj mbi-faturimet e faturistit,
  që mbahet, nëse plotëson kilovat…

  Nga vullnetar, duhet të quhem murg,
  jo se në tavan u kthye flaka e qiririt,
  por se mua më pret manastiri, burg,
  nga super kamata e rritjes së çmimit!…

  Oh, jetën time mjerane, uroj mos ta keni,
  filluar me supë fasulesh, mbaruar me supë qeni!…