Demarkacioni, fitore e popullit

    Të gjithë qytatarët të ejtën i kishin drejtuar sytë dhe mendjën më shumë arsye nga kryeqyteti ku ishte caktuar séanca e Kuvendit të Kosovës për ratifikimin apo mos ratifikimin e Demarkacionit . Krahas tubimit ishte thirrur edhe protesta e radhës nga VV pas asaj të mbajtur në Pejë, e që ishte masovike. Demarkacioni që një vit e më shumë është bërë tema qendrore politike në Kosovë. Ishte bër më shumë arsye sepse Demarkacioni ishte firmosur nga Thaçi dhe Mustafa pa e bërë fare transparente këtë punë madhore . Pazarët politike pa hanxhin dyshohet së i kishin bërë para prakisht presidenti Hashim Thaçi bëshk më Skender Hysenin në vitin 2013 më kryeministrin e Malit të Zi , Millo Gjukanoviqin. Diqka që nuk bëhët transparente nuk mund të jetë edhe e qendrueshme. Çkado që tentohet të bëhët më nguti dhe në fshehtësi është e dëmshme sa do e vogët qoftë ajo punë, e jo një punë kapitale siq është shënimi i vijës kufitare më Mal të Zi. Presidenti Thaçi dhe kryeministri Mustafa kan menduar që lehtë do të kaloj ratifikimi sipas verzionit të tyre .Një mori faktesh krejt më ndryshe nga qeveria i paten ofruar ekspertet e lëmisë së demarkacionit në tubimin e përbashkët. Ky tubim shpërfaqi gjithë marifetet dhe mos transparencën qeveritare para opinionit të gjerë public .Së si ka shkuar ecuria e ngjarjeve rreth temes së demarkacionit tashmë është informuar opinioni.Ti kthehemi ecurisë së tubimit të Kuvendit të Kosovës lidhur më Demarkacionin. Deputetet ishin të detyruar të presin afër dy orë nga koha kur ishte caktuar të mbahet ky takim . Kjo vonesë ishte një tregues së diqka nga taborri pushtetarë nuk po shkon si e kan planifikuar. Pas disa diskutimeve për një temë tjetër, në foltore doli kryeministri , Isa Mustafa për ta zyrtarizuar para deputeteve vendimin e Qeverisë për tërhjeqjën e Projektligjit për Demarkacionin. Ai në arsyetimin e tij tha së e tërheq Projektiligjin për ta dorëzuar në Kuvend në një kohë tjeter pasi të diskutohet sërish, dhe për kushtet e vura nga grupi paralamentar të Listës Serbe e cila nuk mori pjesë .Kjo ishte pak nga kronologjia së si rrodhën ngjarjët, mbrenda dhe jashtë kuvendit ku ishin tubuar protestuesit shumë paqësor nga mbarë Kosova .Nga ajo që lexohet midis rreshatave si thuhet , vlenë të përmendet së kjo qeveri PDK dhe LDK është degraduar dhe është duke i numëruar ditët e fundit të saj. Kjo shtyerje e seancës gjoja për një kohë më të volitshme sipas Mustafës nuk e han pazari . E qendrushme është fakti së Thaçi dhe Mustafa nuk i kishin votat e nevojshme për ta zyrtarizuar kufirin më Mal të Zi. Natyrisht së presioni i madh nga opozita dhe populli , e kishte bër të vetën . Ishte një fitore e madhe kjo për qytetarët karshi kastës politike në pushtet . Kjo nuk ishte vëtem një fitore e thjesht e bllokut opozitarë por ishte rënje faktike e Qeverisë. Kjo qeveri dhe këta njerëz po të kishin pak ujë në sy siq thotë një fjalë e popullit, do ta kishin paraqitur komplet dorëheqjën , duke iu lëshuar vend zgjedhjeve si zgjidhja më fatlume për kapërcimin e gjendjës së acaruar politike .Me të drejtë u konkludua nga Konjufca së qeveritarët nuk i kishin votat .Nuk ndodhi ndonjë eskalim i sitautës gjatë mbajtjës së këtij takimi , të cilën gjë do ta dëshironin pushteti.Vëtem më metoda demokratike mund të largohet ky pushtet i korruptur dhe i mbushur më plotë afera të Prontos, dhe i mbushur më plotë dukuri tjera negative të cilat janë bërë tashmë të pa durueshme . Nuk i duron populli i lodhur në skam dhe mjerim social , i cili është sovrani i këtij vendi. Ky mos votim ishte hapi i parë drejtë largimit nga pushteti të këtij pushteti të cilët iu kan sosur rrenat .Nuk mbahet gjallë një pushtet më metodat e dhunës si në komunizëm. Arrestimet e Donika Kadaj -Bujupit dhe Aida Dërgutit janë tregues së ky pushtet frikacak i zhytur deri në fyt në mëkate , nuk e ka larg edhe ditën e largimit…