Ka kohë që dyshohet, në heshtje, se makinat elektrike duhet së shpejti të marrin mantelin e paraardhësve të tyre të uritur me benzinë.

Në përgjithësi, shoqëria jonë duket se ka pranuar se ndryshimet klimatike dhe ajri i ndotur janë rreziqe shumë reale dhe të pranishme për mënyrën tonë të jetesës.

Sigurisht që është e lehtë, në rastin e ndotjes së ajrit, të fshehen shqetësimet nën qilim; Pas të gjitha, ndotja është, kryesisht, një çështje e padukshme, një rrezik i fshehtë shëndetësor që ngadalë, në heshtje, shkakton kërdi në shëndetin tonë.

Ndryshimi i klimës është ballafaquar me probleme të ngjashme në të kaluarën. Ndërsa skeptikët me zë të lartë potencuan se festat e tyre në Alaska kishin qenë po aq ftohtë sa vitin e kaluar, madje edhe ata që kishin shqetësime të vërteta për të ardhmen e mjedisit tonë, e kanë gjetur të lehtë mbylljen e syve dhe me dashje e injorojnë këtë çështje.

Fundi i fundit, si mund të bëhet fjalë për trajtimin e një problemi të tillë monumental global, me kaq jopërgjegjësi?

A mund të kontribuojë me të vërtetë shumë në rrugën e ndryshimit pozitiv në skemën e madhe të gjërave një person që kalon nga një automjet me benzinë ​​ose një me naftë në një automjet me elektricitet? Sigurisht, ky qëndrim e përjetëson problemin, por me ndotjen e ajrit që arrin nivele të rrezikshme në disa zona të Mbretërisë së Bashkuar, qeveria më në fund ka vepruar.

The Telegraph raporton se shoferët e automjeteve me naftë do të kenë një taksë të re të ndotjes nën propozimet e qeverisë, edhe pse lajmi kryesor është se makinat e reja me naftë dhe benzinë ​​do të ndalohen tërësisht në Mbretërinë e Bashkuar nga 2040.

Njoftimi vjen pasi qeveria përpiqet të trajtojë çështjet e cilësisë së ajrit, ndërsa BBC raporton se një “betejë e zgjatur ligjore” çoi në një urdhër të gjykatës për qeverinë për të trajtuar nivelet e larta të dioksidit të azotit. Planet e mëparshme u konsideruan të papërshtatshme për të përmbushur kufijtë e ndotjes të përcaktuara nga BE.

Planet e reja janë parë si një përpjekje për të inkurajuar njerëzit që të kalojnë në makina elektrike dhe hibride në vitet e ardhshme, shumë kohë përpara afatit të ndalimit të prodhimit të automjeteve me benzinë dhe naftë. Duket e sigurt se makinat “tradicionale” janë duke u bërë një koncept i vjetëruar.

BBC thotë se ndotja e ajrit është “e lidhur me rreth 40,000 vdekje të parakohshme në vit në Britani të Madhe”, ndërsa një zëdhënës i qeverisë përshkroi ajrin e ndotur si “rreziku më i madh mjedisor” për shëndetin në Mbretërinë e Bashkuar. Ai vazhdoi;

“Kjo qeveri është e vendosur të ndërmarrë veprime të forta në kohën më të shkurtër të mundshme”, tha ai, përcjell GazetaOra.com.

“Plani ynë për t’u marrë me dizellët e ndryrë do të ndihmojë të pastrojnë emisionet e nxehta – përmes masave të shëndosha që nuk penalizojnë padrejtësisht njerëzit e zakonshëm që punojnë.”

Aktivistët e mjedisit e kanë mirëpritur këtë risi nga qeveria, ndonëse disa kanë vënë në pikëpyetje nëse propozimet e reja shkojnë mjaft larg, ndërsa afati i gjatë që qeveria ka dhënë për të vënë planet në pikpyetje dhe dyshim.