Shoferi i Konzulatës së Kosovës në New York do të qëndrojë i parkuar në burg ndërsa pretendon të mbrohet nga akuzat se ai ishte i lidhur me trafikimin e armëve, zhvatjen dhe pastrimin e parave.

Prokurorët federalë në Brooklyn të New York-ut pretendojnë se Albert Veliu u përpoq të organizonte një shitje prej më shumë se 12 AK-47 dhe një hedhës raketor që ai dyshohet se i quanin “atlete” dhe një “Shaq-sized sneaker”.

Veliu ishte shofer i Konsulatës së Kosovës në New York nga 2012 derisa FBI e prangosën atë gjatë kësaj vere.

Prokurorët thonë se Veliu u mposhtë nga burime të fshehta të Agjencisë për Zbatimin e Drogës, që puna e tij në Konsulatën e Kosovës dhe siguria më e lehtë e aeroportit që erdhi me lehtësirat e titullit të vendit të tij të punës, nënkuptonte se ai mund të lëvizte me lehtësi kontrabandën përmes aeroporteve.

Ai gjithashtu mendonte se mund të hynte në aeroplan me pak vëzhgim, dhe madje ai u përpoq të shiste pllakat e tij diplomatike për çmimin e duhur, thonë autoritetet.

Spas Daily News që transmeton Gazeta Ora, banori 34-vjeçar i Staten Island ka qenë i burgosur që nga fundi i qershorit me akuza se ai ishte pjesë e një unaze krimi me qasje në armët serioze.

Avokatët e Veliut u përpoqën të paguanin për lirimin me kusht të tij me vlerë prej 750,000 dollarësh. Ata argumentuan se ai ishte një njeri i familjes pa të kaluar kriminale dhe lidhje të forta me komunitetin.

Prokurorët dyshuan se Albert Veliu ka lidhejt e tij me Konsulatën e Kosovës në New York, dhe po të lirohej do të mund të furnizohej nga Konsulata e Kosovës me dokumente diplomatike udhëtimi.

Mbrojtja tha në letrën gjyqësore se prokurorët nuk duhet të “pohojnë lehtë se Konsulata e Kosovës do ta ndihmonte zotin Veliu të merrte dokumentet diplomatike të udhëtimit në shkelje të vendimit të gjykatës”.

Avokati i Veliut, Richard Levitt, refuzoi të komentojë më pas.

Veliu mund të denohet deri në 20 vjet burg.