Shkencëtarët kanë bërë qeliza nervore artificiale, duke i hapur rrugën mënyrave të reja për të riparuar trupin e njeriut.

“Chipet e trurit” ​​sillen si gjë e vërtetë dhe një ditë mund të përdoren për të trajtuar sëmundje të tilla si Alzheimer. Një ekip nga Universiteti i Banjës përdori një kombinim të matematikës, llogaritjes dhe modelimit të çipave  për të përsëritur në formë qarku atë që qelizat nervore (neuronet) bëjnë natyrshëm. Neuronet mbajnë sinjale nga truri dhe pjesa tjetër e trupit. Shkencëtarët janë të interesuar t’i përsërisin ato, për shkak të potencialit që ofron në trajtimin e sëmundjeve të tilla si Alzheimer, ku neuronet degjenerojnë ose vdesin.

Prof Alain Nogaret, nga departamenti i fizikës në Bath, tha se risia e hulumtimit të tyre ishte transferimi i vetive elektrike të qelizave të trurit në qarqet sintetike të bëra nga silikoni. “Puna jonë është në ndryshim të paradigmës, sepse siguron një metodë të fortë për të riprodhuar vetitë elektrike të neuroneve të vërteta në detaje minute.”

Marrja e neuroneve artificiale që i përgjigjen sinjaleve elektrike nga sistemi nervor ka qenë një qëllim i hershëm në mjekësi. Sfidat përfshinin krijimin e qarqeve dhe gjetjen e parametrave që i bëjnë qarqet të sillen si neurone të vërteta. “Ne kemi arritur t’i nxjerrim këto parametra për neuronet biologjike dhe t’i bashkojmë në qarqet sintetike që kemi bërë”, tha Prof Nogaret. Studiuesit përsëritën dy lloje të neuroneve, duke përfshirë qelizat nga hipokampusi, një zonë e trurit që luan një rol të madh në kujtesë, dhe qelizat e trurit të përfshira në kontrollin e frymëmarrjes. Puna hap një gamë të mundësive në riparimin e neuronit që kanë humbur nga sëmundja degjenerative, përfshirë implantet mjekësore për të trajtuar kushte të tilla si dështimi i zemrës dhe Alzheimeri

“Replikimi i përgjigjes së neuroneve të frymëmarrjes në bioelektronikë që mund të miniaturizohen dhe implantohen është shumë emocionuese,” tha bashkë-studiuesi, Prof Julian Paton, një fiziolog në Universitetin e Auckland në Zelandën e Re dhe Universitetin e Bristol.//Gazeta Ora
M.K