Çdo vit, arti në vlerë prej miliarda dollarësh kalon nëpër ankande  ndërkombëtare, ndërsa muzetë kryesor, secili mbajnë dhjetëra mijëra – madje qindra mijëra – vepra arti në koleksionet e tyre.

1. ‘Mona Lisa’

Artisti: Leonardo da Vinci

Data e parashikuar: 1503 – 1519

Ku ta shihni: Muzeu Louvre (Paris)

Nuk duhet të çudit që piktura më e famshme në botë është ajo grua misterioze me buzëqeshjen enigmatike. Por kjo është një nga të paktat siguri në lidhje me këtë vepër arti.

Vendi në pikturë mendohet të jetë Lisa Gherardini, gruaja e tregtarit të Firencës Francesco del Giocondo, por ekspertët nuk janë të sigurt. çfarë është kaq e veçantë për Mona Lisa?

A dinit? Para shekullit të 20-të, historianët thonë se “Mona Lisa” ishte pak e njohur jashtë qarqeve të artit. Por në vitin 1911, një ish-punonjës i Louvre  mori portretin dhe e fshehu atë për dy vjet. Kjo vjedhje ndihmoi në çimentimin e vendit të pikturës në kulturën popullore qysh atëherë dhe i ekspozoi miliona artit të Rilindjes.

2. ‘Darka e Fundit’

Artisti: Leonardo da Vinci

Data e parashikuar: 1495 – 1498

Ku ta shihni: Santa Maria delle Grazie (Milano, Itali)

Leonardo, origjinali “Njeriu i Rilindjes”, është i vetmi artist që shfaqet në këtë listë dy herë.

A dinit? Afreska ka mbijetuar në dy kërcënime të kohës së luftës – trupat e Napoleonit përdorën murin e rafinerisë, mbi të cilën piktura ishte pikturuar si praktikë e synuar. Ajo gjithashtu ishte e ekspozuar në ajër për disa vjet kur bombardimet gjatë Luftës së Dytë Botërore shkatërruan çatinë e manastirit Dominikan të Santa Maria delle Grazie në Milano.

3. ‘Nata me yje’

Artisti: Vincent van Gogh

Data: 1889

Ku ta shihni: Muzeu i Artit Modern (Qyteti i New York)

Piktura relativisht abstrakte është shembulli i nënshkrimit të përdorimit inovativ dhe të guximshëm të van Gogh të shiritave të trashë. Bluzat dhe verërat e mrekullueshme të pikturës dhe atmosfera e ëndërruar, e lëkundur, kanë intriguar artdashësit për dekada.

A dinit? Van Gogh jetonte në një azil në Saint-Rémy, Francë, duke u trajtuar për sëmundje mendore, kur pikturoi “Nata me yje”. Ai u frymëzua nga pamja nga dritarja e dhomës së tij.

4. ‘The Scream’

“The Scream” nga Edvard Munch është instaluar për një ekspozitë të veçantë në Muzeun e Arteve Metropolitane në Tokio.

Artisti: Edvard Munch

Data: 1893

Ku ta shihni: Muzeu Kombëtar (Oslo, Norvegji – hapja në vitin 2020) dhe Muzeu Munch (Oslo – deri në maj të vitit 2020)

Gjërat e para së pari – “The Scream” nuk është një vepër e vetme arti. Sipas një blogu të Muzeut Britanik, ekzistojnë dy piktura, dy pastele dhe më pas një numër i papërcaktuar i shtypjeve. Piktura banon në Muzeun Kombëtar dhe Muzeun Munch, dhe në vitin 2012, një nga pastelet u shit për gati 120 milion dollarë në ankand.

Ashtu si rasti i “Mona Lisa”, vjedhjet e guximshme (1994 dhe 2004) të dy versioneve pikturë të “The Scream” ndihmuan në ngritjen e vetëdijes së publikut për veprat e artit. (Të dy u gjetën përfundimisht).//Gazeta Ora

M.K