Benjamin Haddad

Javët e fundit janë parë një varg aktivitetesh diplomatike dhe retorike të re përçarëse që del nga Parisi. Në një intervistë të gjerë për të ardhmen e Europës muajin e kaluar, Presidenti Francez Emmanuel Macron tha se NATO po përjetonte “vdekjen e trurit”, disa javë pasi filloi një iniciativë të re diplomatike drejt Rusisë për të hartuar një “arkitekturë të re bazuar në besimin dhe sigurinë në Europë” dhe kundërshtimi i hapjes së bisedimeve të pranimit në Bashkimin Europian të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut. Vetëm disa ditë pas samitit të javës së kaluar në NATO në Londër, Parisi priti samitin e parë në tre vjet me Presidentin Rus Vladimir Putin dhe Presidentin e Ukrainës Volodymyr Zelensky, për të rihapur bisedimet e paqes për Ukrainën lindore.

Pse dhe si duhet t’i përgjigjen evropianët presidentit francez?

Gjatë udhëtimeve në Europë në javët e fundit, nga Berlini në Budapest, Bratisllava dhe Athina, unë vazhdimisht dëgjova të njëjtën përzierje interesi dhe misteri, nëse jo mosbesimi të plotë, për qëllimet franceze. A dëshiron presidenti francez t’i shtyjë Shtetet e Bashkuara jashtë Europës? A po përpiqet Macron të vrasë zgjerimin e BE? A arriti ai në një marrëveshje të fshehtë me Putinin? Evropianët nuk duhet të lexojnë më shumë se sa ka thënë në të vërtetë Macron. Përkundrazi, ata duhet të kapnin komentet e Macron si një provokim – një ofertë hapëse që synon të kërkojë pikëpamjet e tyre dhe linjat e kuqe. Macron dëshiron të kapë Brexitin dhe paralizën gjermane si një hapje për Francën për të tronditur gjërat në Europë, por ai e di se ai do të ketë nevojë për partnerë të rinj. Vizioni i Macron – si çdo propozim ambicioz – është i mbushur me pika të verbëra nga partnerët konstruktivë që mund ta largojnë atë. Evropa duhet të angazhojë Macron për të formuar agjendën e tij, në vend që të përpiqet ta bllokojë ose injorojë atë.

Çfarë po vozit Emmanuel Macron?

Referencat tradicionale historike janë të vjetruara. Disa kanë parë në komentet e NATO-s të Macron një rigjallërim të nacionalizmit Golist të modës së vjetër ose Anti-Amerikanizmit Francez. Por nuk ka asnjë mënyrë për ta pajtuar atë me historinë e Macron të fushatës me flamuj të BE duke tundur në mitingjet e tij dhe duke investuar shumë në marrëdhëniet me Presidentin e SHBA Donald Trump. Nuk është rastësi që Franca është vendi që Trump ka vizituar më shumë që nga zgjedhjet e tij, ndërsa Macron mbetet i vetmi shtet zyrtar i presidencës së Trump. Të dy burrat gjithashtu udhëhoqën sulmet ushtarake në Siri së bashku. Franca është një anëtar aktiv i NATO-s që Gjeneral Mattis e quajti “partneri i ri i zgjedhjes” i Uashingtonit pas Brexit.

Aq shumë për antiamerikanizmin

Një lexim më i afërt i intervistës së Ekonomistit tregon se çështja kryesore e Macron ishte për Europën, jo aleancën e NATO-s. Presidenti francez është i bindur që europianët po flenë në gjumë në lidhje me strategjinë, në një botë të mbizotëruar nga rivaliteti Kino-Amerikane, ku zhvendosja e përparësive amerikane do ta largojë atë nga zonat kritike për interesat e Europës. Kjo është një ndërrim që filloi para Trump dhe ka të ngjarë ta tejkalojë atë. President i zgjedhur në rrënojat e një institucioni të pafuqishëm politik francez, Macron e trajton Brexitin ose zgjedhjen e Trump jo si paralajmërime të thjeshta ose aksidente, por si simptoma të një sistemi ndërkombëtar që ndryshon rrënjësisht, në të cilin Europa përballet me kërcënimin për të lënë pas. Oferta e tij për një Europë sovrane që mbron qytetarët e saj është një përgjigje e drejtpërdrejtë ndaj sfidës. Ai beson se Europa duhet të bëjë rastin për qytetarët e saj që institucionet e BE-së mund t’i mbrojnë ata nga valët e migrimit të padrejtë, nga terrorizmi dhe nga konkurrenca e padrejtë ndërkombëtare. A mundet Europa të tërheqë iniciativën nga kundërshtarët e saj dhe të marrë përsipër fuqinë e saj, të kontrollojë kufijtë e saj, të mbrojë interesat e saj ekonomike, të përcaktojë rregullat, të marrë vendime të shpejta: të veprojë si një politikë e vërtetë? Qasja e fundit e presidentit francez mund të vlerësohet si brutale dhe e njëanshme. Pse ndryshimi i papritur i tonit, dy vjet e gjysmë në presidencën e tij? Në Paris, analistët dhe zyrtarët nuk hezitojnë të identifikojnë qartë fajtorin: Berlini.

Në fillim të presidencës së tij, Macron investoi shumë në marrëdhëniet personale me kancelaren gjermane Angela Merkel, duke shpresuar se në mandatin e saj të fundit ajo do të ngrihej me rastin dhe të pranonte reforma strukturore në BE, siç janë integrimi në eurozonë dhe planet e rritjes së mbrojtjes. Mendimi ishte se Berlini do të kapërcejë ngurrimin e tij kur të kuptojë se kishte një partner në Paris i gatshëm të merrej me reformat strukturore në ekonominë franceze, siç është tregu i ngurtë i punës ose sistemi i pensioneve. Ndjenja në Paris tani është një tradhti: Jo vetëm që Berlini nuk e ndoqi, por as nuk u përgjigj për propozimet e Macron në fjalimin e tij në Sorbonne mbi sovranitetin europian ose letrën e tij që thërriste për “rinovim”.