Sipas studimeve lidhja midis një nëne dhe një vajze është më e forta nga të gjitha. Në fakt, kur bëhet fjalë për vajzën e saj, një nënë është e aftë të lexojë dhe të kuptojë se çfarë po kalon vajza e saj. Kjo është arsyeja pse gjatë viteve të adoleshencës, vajzat fillojnë të kërkojnë pavarësi dhe t’i largojnë nënat e tyre. Gjatë kësaj faze, është me rëndësi të jesh sa më e sinqertë me vajzën tënde. 

1. “Pas disa vitesh, mund të jetosh në shtëpi më vete.”

Jeta juaj është e juaja dhe vendimet tuaja gjithashtu. Unë do të të ndihmoj deri në moshën 18 vjeç, dhe më tej, nëse vendosni të studioni. Sidoqoftë, nëse doni të braktisni shkollën dhe filloni të punoni për të qenë e pavarur menjëherë, dijeni që je e lirë. Edukimi është i nevojshëm dhe do të ndihmojë në jetë.

2. “Përrallat nuk janë realiteti.”

Filmat adoleshentë që shihni dhe romanet romantike që lexoni, të gjitha janë gënjeshtra. Në asnjë moment të jetës suaj ju nuk do të futeni rastësisht në një metro, do takoni princin e kaltër, do të dashuroheni, do bëni fëmijë dhe do të jetoni lumtur përherë pas kësaj. Bota atje është mizore dhe, më besoni, asgjë nuk është perfekte, por ju mund të krijoni kufijtë tuaj. Do tju thyhet zemra, miqtë tuaj do të largohen nga ju, gjërat do të thahen dhe do të veniten. Ju duhet ta pranoni dhe të mësoni të ecni përpara kundër të gjitha mosmarrëveshjeve gjithsesi.

3. “Unë nuk dua asgjë nga ju”.

Nuk po të kërkoj të vendosësh në radhë të parë karrierën apo shëndetin, është zgjedhja jote. Të të sillja ty në këtë botë ishte vendimi im dhe ti nuk më detyrohesh asgjë për këtë. Ju jeni të lirë të bëni gjithçka që dëshironi, por mbani në mendje se të gjitha gjërat kanë pasoja. Ju duhet të filloni të merrni përgjegjësi.

4. “Mos i beso askujt, madje as mua.”

“Nëna e di më mirë” nuk është gjithmonë e vërtetë. Unë jam një person tjetër dhe perspektivat tona jo gjithmonë do të përputhen. Kuptoni se çfarë dëshironi dhe sigurohuni për të. Mos lejoni që të tjerët të ndikojnë në asnjë mënyrë. Jini të vetëdijshëm që mund t’i besoni vetes, zërit në kokën tuaj

5. “Planet tuaja do të dështojnë 9 nga 10 herë.”

Gjërat jo gjithmonë rezultojnë ashtu siç i planifikoni. Në fakt, ato rrallë funksionojnë, por mos lejoni që kjo t’ju dekurajojë të zhvilloni potencialin brenda jush. Ndjehuni të lirë për të eksperimentuar. Të bësh gabime është një pjesë e jetës dhe ne të gjithë bëjmë. E gjitha çfarë duhet të bësh është të besosh vetveten. Besoni se jeni i aftë dhe se jeni i denjë.

6. “Nuk mund t’i pëlqesh të gjithëve.”

Nëse përpiqeni të kënaqni të gjithë rreth jush, ka vetëm një gjë që do të arrini – zhgënjim. Ka vetëm aq shumë gjëra që mund të jepni pa marrë asgjë mbrapa. Plus, sapo të filloni të jeni të të pëlqyeshëm nga të gjithë, ata fillojnë t’ju marrin si të mirëqenë.

7. “Unë do të jem gjithmonë këtu për ty, por mos u mbështet gjithmonë tek unë.”

Pavarësisht çdo gjëje që bëj ose në çfarë situate jam kur të më thërrasësh për ndihmë, zemra ime do fillojë të dhembë për ty. Unë do të nxitoj për tek ti dhe gjithmonë do të bëj gjithçka që mundem për t’i bërë gjërat më mirë për ty. Por, kjo nuk do të thotë se duhet të fillosh të mbështetesh tek unë për gjithçka. Merr vendime të përgjegjshme dhe kur gjërat nuk funksionojnë, përballu me situatën. Ju jeni të guximshëm, mund ta bëni këtë!

Përktheu në shqip Gazeta Ora